Anadolu gazetesi sahibi Haydar Rüştü Bey, İzmir'in işgal edildiği 15 Mayıs 1919 günü sonrası kıyafet değiştirerek iki ay 28 gün gizlendiği Aydın-Kasaba Demiryolları Hukuk Müşaviri ve İzmir Türk Ocağı üyesi Mustafa Necati Bey’in Karataş'taki evini terk ederek Antalya'ya kaçmıştır.
Ve Anadolu Gazetesi’ni Antalya’da çıkararak Kuvayi Milliye ’ye destek vermiştir. Haydar Rüştü Bey'in hatıratında İzmir Türk Ocağı üyesi Uşaklı Akarcalızade Vehbi Bey'den rivayetle aldığı 15 Mayıs 1919 günü İzmir'in işgal edildiği haberi şöyle nakledilmektedir ;
Haydar Rüştü Bey(…) işgal gününü, sabah erkenden Göztepe’deki evine vedalaşmak için gitmesi hariç, Karataş’ta Mustafa Necati Bey’in evinde geçirdiğini, şehirde ne olup bittiğinden haberdar olmadıklarını, Kordon ve hükümet tarafından silah sesleri işittiklerini, yarım saat geçtiği halde silah seslerinin kesilmediğini ve o saatte Kordon’da bulunanların sonra anlattıklarına göre şiddetli bir yağmur yağdığını belirtmektedir. Mustafa Necati’nin babası vasıtasıyla kaldıkları evin önünden geçen Akarcalızade Vehbi Bey’den idare heyetinde bulundukları Türk Ocağı’nın Yunanlılar tarafından basıldığını, evraklarının alındığını ve tahrip edildiğini öğrendiler. Ayrıca Haydar Rüştü Bey, öğleden sonra yukarı mahallelerin işgaline başlayan Yunan askerlerinin bulundukları evin karşısında bulunan karakola yerleştiğini, arada sırada aldığımız malumatın birçok canın yakıldığı, birçok kimsenin tevkif edildiği şeklinde olduğunu belirtiyor ve beş gün boyunca kapanıp kaldıkları evden Mustafa Necati Bey’in ecnebi bir dostunun yardımıyla İzmir dışına çıktığını, kendisinin ise iki ay 28 gün daha kıyafet değiştirerek İzmir’ de gizlendiğini yazmaktadır.
UŞAK’IN HALI TİCARETİ AVRUPALI TÜCCERLARIN ELİNE GEÇTİ
Uşaklı Hayriye Tüccarları ve Sermayedar İmalatçılar Avrupalı tüccarların Osmanlı Devleti’nden direk satın alma serbestisine kavuştuğu Balta Limanı Ticaret Sözleşmesi sonrası zor durumda kalmışlardı. Halı üretiminde yaratılan toplam katma değerin önemli bir kısmının, yabancı sermaye ile gayrimüslim komisyoncuların eline geçmesi, ilgili sahada üretim yapan kadınlı/erkekli Müslüman işgücünün, bir anlamda yarı proleter ücretliler haline gelmesi sonucunu doğurmuştur. Uşaklı tüccarlar bölgenin ticaret merkezi İzmir’e göç etmeye yada orada büro açmaya başlamıştır.
Helvacızade(İzmir’de Uşşakizade olarak),Acemzade, Hamzazade, Akarcalızade…vs. Uşaklı tüccar aileler İzmir’e göç etmiştir. İkinci Meşrutiyet döneminde Türk ahali girişim çekingenliği psikolojisini kırmaya başlamış ve birçoğu devletin milli burjuvazi politikalarıyla desteklenerek alanlarında ciddi ticari gelişmelerin öznesi olmuşlardır. Uşakizade Sadık Bey ise halı üretimi ve halı nakliyesi alanında büyük bir ticari gelişim göstermiş akabinde Manisa'da Pamuk Fabrikası kurmuştur. Hamzazade Ali Bey ise Avrupalı tüccarların birleşerek oluşturdukları Şark Halı Kumpanyası ’nın halı tekelini kırmak için yurtdışında satış ofisleri açmıştır.
Halı ticareti alanında Uşaklı Akarcalızade Yahya Efendi dışalım ve dışsatım gibi konulara el atarak İzmir’in ekonomik yaşamının içine girmiştir. Rauf(Orbay)Paşa Akarcalızade Yahya Efendi'nin ticarethanesini şöyle ifade etmektedir;” Halı ticaretiyle uğraşa Türklerin arasında "Akarcalızade Yahya Efendi başta gelirdi." Mağazaları, Çakı Bedesteni ’nden çıkınca Aya Fotini 'ye giden cadde üzerindeydi.” Yukarıdaki hatıratta zikredilen Akarcalızade Vehbi Bey, Yahya Efendi’nin oğludur. Uşaklı Akarcalızade Yahya Efendi babası Akarcalızade Hacı Mehmet Efendi’nin İzmir’in Konak semti Bayramyeri mevkiinde Kırımlı muhacirler tarafından yapılan tahta mescidi yıkarak 1885'te yapımına başladığı fakat vefatı nedeniyle bitiremediği Akarcalı Cami’ni 1891 yılında bitirerek ibadete açmıştır. Osmanlı Maarif Nezareti 3 Aralık 1910 tarihinde Uşak Akarcalı Medresesi Muallimleri Akarcalızade Hacı Mehmet Efendi ,Akarcalı zade Hacı Yahya fendi ve Akarcalızade İsmail Efendi’ye Maarif Nişanı vermiştir. 1.Dünya Savaşı’nda babası şehit düştüğünden ve annesi vefat ettiğinden Uşak Yetimler Yurdu’na alınan ve sonra kardeşi Kadri bin Tevfik tarafından 15 Ekim 1919 tarihli bir dilekçeyle istenen Uşak’ta Sabah Mahallesi´nde Akarcalızade Tevfik Efendi´nin mahdumu Asım” arşiv kayıtlarında zikredilmektedir. Osmanlı dönemi Uşak Merkez Ünalan (Hacı Hasan) Mahallesi’nde Akarcalızade Hacı Mehmet Efendi tarafından kurulan Akarcalızade Medresesi bulunmaktadır. Günümüzde Ünalan Mahallesi Akarcalı Sokak’ta bulunan Akarcalı Cami’nin olduğu yerdedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 17.,18.,19.,20. ve 21. Dönem Milletvekilliği, Anavatan Partisi Genel Başkanı Turgut Özal'ın başkanlığında 1987 tarihinde kurulan 46. Türkiye Hükümeti’nde Sağlık Bakanlığı ve Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın başkanlığında 1991 tarihinde kurulan 48. Türkiye Hükümeti’nde Turizm Bakanlığı yapan Bülent Akarcalı; Akarcalızade Hacı Mehmet Efendi’nin torunu Şevket Akarcalı ‘nın oğludur. İzmir ilinin Konak ilçesinde bir mahalle Akarcalı Mahallesi ismini taşımaktadır. Akarcalızade ailesinin atasının Uşak ilinin Sivaslı ilçesine bağlı Akarca Köyü’nden eğitim için çıktığı bilinmektedir. Günümüzde yıkılma tehdidi ile karşı karşıya olan terkedilmiş vaziyette ki Tarihi Akarca Köyü Camii’nin cami ustası Akarcalızade Hacı Arif Bey tarafından yapıldığı rivayet edilmektedir.