Dergide son iki yılda Uşak’ta yaşanan sel baskınları ve yangınlara yapılan müdahalelerin yanı sıra, özellikle 6 Şubat depremi sırasında Hatay’da ve diğer afet yaşayan illerde katıldıkları operasyonlar ve il müdürlüğü tarafından yapılan eğitim çalışmaları ve AFAD gönüllüleri programına da geniş şekilde yer verilmiş.
Uşak’ta 2 yılda aşkın bir zamandır AFAD İli Müdürlüğü görevini başarıyla görev yapan genç Müdür Burak Edin, dergi önsözünde Türkiye'nin arama ve kurtarma alanında ilk drone timini Uşak’ta kurduklarını hatırlatarak dergi hakkında şu bilgileri verdi:
AFAD, 15 senede kendi alanında dünyanın en saygın kamu kurumlarından biri haline geldi
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sayıları ve meydana gelme sıklıkları giderek artan afetler karşısında mücadele alanımız her geçen gün daha da genişliyor. Şüphesiz bu mücadelenin koordineli, etkin ve verimli yürütülmesi de oldukça önem arz ediyor.
Yirminci yüzyılda karşı karşıya kaldığımız büyük depremler, seller, şehir yangınları, kitlesel göç hareketleri gibi afet ve acil durum hallerinden ülkece aldığımız en önemli derslerden biri de bu felaketlerle mücadelenin tek elden yürütülmesiydi. Yeni asrın başlarında, devlet aklının tek bir çatı kuruluşu üzerinden afetleri yönetme iradesi AFAD'ı ortaya çıkardı.
Bugün gelinen noktada AFAD, 15 senede kendi alanında dünyanın en saygın kamu kurumlarından biri haline geldi. Afet yönetiminin tüm süreçlerini, bütünleşik afet yönetimi sistemi altında tek bir merkezden koordine eden ve aynı zamanda dünyanın mazlum coğrafyalarına hilal ile yıldızın yardım elini uzatan AFAD'ın, bu operasyonları sahada yürüten en önemli güçlerinden biri de hiç şüphesiz taşra teşkilatında yer alan İl Müdürlüklerimiz. Bizler bu büyük ailenin bir parçası olarak, son iki senede Uşak'ta yaptığımız belli başlı faaliyetleri sizlerle paylaşmak için bu dergiyi hazırladık.
Dünyanın en büyük müdahale ve iyileştirme operasyonuna katıldık
Geçmişe dönüp baktığımızda, 6 Şubat 2023 Depremleri sonrası Hatay'ın Samandağ ilçesinde aylarca yürüttüğümüz dünyanın en büyük müdahale ve iyileştirme operasyonunun bir parçasını gördük.
Bizler Uşak İl AFAD Müdürlüğü olarak asrın felaketinin ilk günü neredeyse tüm personelimizle Samandağ'daydık ve arama-kurtarma ile ön iyileştirme ve iyileştirme çalışmalarını orada koordine ettik, bizzat yürüttük. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyoruz.
Gönüllü sayımız 530’a ulaştı
AFAD Başkanlığımızın ortaya koyduğu hedefler doğrultusunda 2023 ve 2024 yılları oldukça yoğun ve yüksek bir çalışma temposu ile geçti. Bu çalışmanın karşılığı olarak Destek AFAD Gönüllüsü sayımız yaklaşık 4,5 katına yükseldi ve 530'a ulaştı.
Yeni İl Müdürlüğü binamızın fiziksel şartlarının 7 gün 24 saat eğitim vermeye müsait olması ve personelimizin fedakarlığı ile bu güzel sonuca ulaştık. Yine depremde arama ve kurtarma eğitim parkurumuzun tamamlanması ile burada eğitim alan kişi sayımız da 400'lerin üzerine çıktı.
Uşak'ın çok uzun yıllardır ihtiyacı olan İl Müdürlüğü Hizmet Binası ve Eğitim Parkurunun ilimize kazandırılmasında emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.
Türkiye'nin arama ve kurtarma alanında ilk drone timini Uşak’ta biz kurduk
İlimizin müdahale kapasitesini eğitimlerle her gün daha da artırırken envanterimizi de güçlendirdik. Türkiye'nin arama ve kurtarma alanında ilk drone timini 10 personelimiz ve 2 Termal İHA'mızla Uşak'ta kurduk ve ilimizin sınırları dışında da önemli operasyonlar yürüttük.
Yılda ortalama iki kez geniş çaplı su baskınları ile karşı karşıya kalan ilimizde, AFAD olarak etkin müdahalenin tam ortasındayız ve bu doğrultuda motopomp ile dalgıç pompa sayımızı da sürekli artırıyoruz.
Uşak tarihinin en büyük orman yangınlarını yaşadık
Özellikle 2024 yılı yazında Uşak tarihinin en büyük orman yangınlarını yaşadık ve arkadaşlarımızla sürekli olarak sahadaydık. Bu yangınların 6'sında İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulumuzu hızlıca topladık ve müdahaleyi koordine ederek Orman Teşkilatımızın yangınları söndürmek için ihtiyaç duyduğu her türlü kara ve hava lojistik desteğini sağladık. Olası Marmara Depreminde koordinatör il olarak Bakanlık Makamının talimatı ile görevlendirildiğimiz İstanbul ilinin Küçükçekmece ilçesinde toplantılar ve saha incelemeleri yapmaya başladık.
Bu çalışmalar; ayda 2 afet grubunun, Uşak'tan Küçükçekmece'ye giderek oradaki karşılığı ile eş güdümlü olarak 2025 yılında da devam edecek. İl Risk Azaltma Planımızı ve buradaki eylemlerden sorumlu kurumlarımızı da sürekli takip ediyor, mutat toplantılar gerçekleştiriyoruz.
Kurumsal hafızamıza bir kayıt düşmek adına hazırlanan bu dergide tüm bu çalışmaları ve daha fazlasını bulacaksınız. Bir afet seferberliği ruhuyla Uşak İl Müdürlüğünü her alanda ileriye taşıyan çalışma arkadaşlarıma bu vesile ile teşekkürlerimi ifade etmek isterim.
Yine bu süre boyunca maiyetleri ve emirlerinde görev yaptığımız Bakanlarımız, AFAD Başkanlarımız ile İl Valilerimize destekleri için çok teşekkür ediyorum.
Afet bölgelerinde omuz omuza mücadele ettiğimiz STK'larımıza, AFAD Gönüllülerimize ve İlkler Şehri Uşak'ın kadirşinas insanına da şükran borçluyum.
Bu duygu ve düşüncelerle, bu çalışmanın önümüzdeki yıllarda gelişerek devam etmesini, kurumsal hafızanın korunması adına oldukça önemsiyorum.
Afetsiz günler dileklerimle.