Banaz ilçesinde saatler 06.55’i gösterdiği sırada 5,8 şiddetinde bir deprem yaşandı. Saat 07:00 ‘den itibaren harekete geçen emniyet ve jandarma ekiplerince ilçe merkezi ve köylerde hasar tespitine başlandı. İlçe merkezinde 2 adet binadan birinin tamamen, birinin ise kısmen yıkıldığı tespit edilerek ilgili birimlere bilgi verildi.

Tatbkt (2)

Ardından bölgeye Banaz Belediyesine ait itfaiye ekipleri, doğalgaz ve TEDAŞ ekipleri, 112 Sağlık ekipleri, sevk edilerek olası bir yangın çıkması ihtimaline karşı yangın tedbirleri alındı.

Yine  olası bir elektrik ve doğal gaz kaçağı olma ihtimaline karşı elektrik ve doğal gaz hatları kesilerek şehir merkezine ve köylerine elektrik ve doğal gaz gitmesi önlendi.

Ayrıca yıkılan binalarda su şebekelerinin patlaması sonucu enkaz altında bulunan vatandaşların herhangi bir boğulma tehlikesi yaşamaması için şehir şebeke suyu hızlı bir şekilde kesildi.

Tatbkt (3)

Uşak'ta uzmanı anlattı: Güvenilir et nasıl anlaşılır? Uşak'ta uzmanı anlattı: Güvenilir et nasıl anlaşılır?

Acil olarak bölgeye gelen Uşak AFAD arama kurtarma ekipleri, Uşak Milli Eğitim arama kurtarma ekipleri iki enkazda arama kurtarma çalışmalarına başladılar.

Afet Koordinasyon Başkanı olarak enkaz alanına gelen İlçe Kaymakamı Cuma Emeç ve Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı ile afet yönetiminde yer alan daire amirlerinin kurtarma ekiplerinden bilgi aldığı esnada enkaz altından bir yaralı vatandaş çıkarıldı. Aynı enkazdan hayatını kaybeden bir vatandaşın cenazesi de çıkartıldı.

Yine ikinci enkazdan ise iki vatandaşımız yaralı olarak çıkartılarak Banaz ilçe sahra hastanesinde sevk edilirken bir vatandaşın daha ne yazık ki cansız bedenine ulaşıldı.

Yukarıdaki olaylar bir tatbikat senaryosu olduğu halde hepimizin aklına 17 bini aşkın insanımızı yitirdiğimiz o 17 Ağustos 1999 Marmara ve yaklaşık 53 bin canımızı yitirdiğimiz o 6 Şubat Kahramanmaraş ve Hatay depremlerini getiriyor.

Her ne kadar bugün Uşak merkezi ve tüm ilçelerinde yapılan deprem tatbikatı olsa da gerçeği aratmayan sahneler yaşandı.

Tatbkt (4)

Tatbikat gerçeğini aratmadı

Uşak genelinde, Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısıyla 5,8 büyüklüğünde deprem senaryosuyla 6 saat süren tatbikat gerçekleştirildi.

Senaryo gereği, sabah saat 6.55'te merkez üssü Banaz ilçesi Çamsu köyü olan 5,8 büyüklüğündeki depremin ardından İl Afet ve Koordinasyon Kurulu üyelerine "tatbikat" kodlu kısa mesaj gönderildi.

AFAD Uşak İl Müdürlüğü binasında toplanan ekipler, depremden etkilenen bölgelere sevk edildi.

Çadırların kurulumu, yaralılara müdahale gibi aşamaların da test edildiği tatbikatta Vali Naci Aktaş, Vali Yardımcısı Önder Can ve AFAD İl Müdürü Burak Edin, çalışmaları koordine etti.

Tatbkt (1)

“Ekiplerin hareket kabiliyetini görme imkânı bulduk”

Banaz ilçesindeki tatbikatı adım adım izleyen Uşak Valisi Dr. Naci Aktaş yaptığı açıklamada; “Saat 12.55'te sona eren ve 6 saat süren tatbikatın ardından açıklamalarda bulundu. Vali Aktaş, tatbikatta 182 araç ve 761 personelin görev aldığını belirtti.

Tatbikatla afet sırasında ve sonrasında yaşanan süreçle ilgili hareket kabiliyetlerini görme imkanı buldukların kaydeden  Aktaş, bu tür tatbikatların olası bir felaket durumunda süreci en az hasarla atlatmaya katkı sağladığına dikkat çekti.

"Bugünün tatbikatı yarının hazırlığıdır" bilinciyle hareket ettiklerini dile getiren Aktaş, tatbikatın başarıyla icra edilmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Muhabir: SALİH KILINÇ