İlk Kalkış Konuşması : Hadi GARİİİİ

İlk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, Ax-3 misyonunda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alacak. 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirecek olan Gezeravcı Türkiye'de ve dünya basınında çok konuşuluyor. Gezeravcı'nın hakkında çeşitli konular araştırılıp merak ediliyor. Aslen Mersinli olan Alper Gezeravcı eğer Uşaklı olsaydı uzaya yanında ne götürürdü?

Kentimizin kendine özgü çok çeşitli ürünleri var. Listenin başında;

1. Uşak Tarhanası

Lezzetli bileşenlerin oluşturduğu, içerisinde çeşitli sebzelerin yer alarak uzun bir fermantasyon işleminin ardından sofralarımıza gelen tarhana çorbası, kışın uşaklıların vazgeçilmez bir antibiyotiği haline gelmiştir. Hangi öğünde yendiği farketmez içerdiği zengin besin değeri ile hem çok doyurucu hem acılığı sayesinde hastalık savar özelliği taşıyor. 

2. Uşak halısı

15. yy erken Osmanlı dönemi halılarının yaratıcısı ve Osmanlı dönemi halıcılık merkezi olan Uşak, tarih boyunca dünyaya açılmış, ünlü ressamların tablolarında konu olmuş, birçok ülkede müzede sergilenmektedir.

Uşak Valisi Ergün'ün Ahilik Haftası Mesajı Uşak Valisi Ergün'ün Ahilik Haftası Mesajı

3. Katmer, Bükme, Peksimet,

Uşaklıların olmazsa olmazı hamur işleri ve haşhaşın muhteşem buluşmasıyla ortaya çıkan bir lezzet katmer, bükme, peksimet. hem doyuruculuğu hem de tatlı ihtiyacını karşılaması Uşak yöresinin sofrasından eksik olmayan ürünler haline gelmiş. 

Alper Gezereavcı 2

Alper Gezeravcı uzayda hangi Uşak türküsünü söylerdi?

Bahçenin Harımıyım

Bahçenin harımıyım
Ben sana varır mıyım
Sen ettiğinden utan
Ben yarsız kalır mıyım

Bahçelerde erik dalı
Dibinde buldum yari
Sen bana yar olamazsın
Yüzüme gülme bari

Bahçelerde erik m'olur
Dibinde goruk m'olur
Ben yarimi kaybettim
Arasam ayıp m'olur

uşak yöresine ait pek çok türkü bulunsa da Uşak dendiğinde akıllara gelen en popüler türki Bahçenin Harımıyım türküsüdür. 

Muhabir: Ece YILDIRIM