Vatandaşlar, balık fiyatlarının çok pahalı olduğunu ve alım güçlerini aştığından yakınıyor.

Balık satan esnaf ise satışlarının geçen yıla göre yüzde 40 düştüğünü belirterek balık fiyatlarının geçen yılla aynı olduğunu belirtiyor. Balıkçılara göre, balık satışlarının düşmesindeki asıl sorun, Kentsel Dönüşüm Alanında bulunan Çarşamba pazarının Uşaklılara sapa gelmesi ve buraya ulaşmakta yasadığı zorluklar. Balıkçılar, bu olumsuzlukların, vatandaşı balık almaktan caydırdığı kanısındalar.

“Balık fiyatları geçen yılla aynı”

Yılların balıkçısı Mehmet Ünal “Balık av sezonu açıldı. Balık çeşitlerimizde çok. Ama vatandaşa pahalı geliyor. Bana göre diğer gıda fiyatlarıyla kıyasladığımızda balık pahalı değil. Geçen senede aynı fiyatlardan satıyorduk.

Hamsi, geçen yıl 200 lirayı gördü. Şu anda 100-120 lira bandında geziyor. Balık fiyatlarında bazı oynamalar oluyor. Mesela barbun balığının kilosu şu anda 500 lira civarında. Kalamarın kilosu da o fiyatlarda geziyor.

Uşak yöneticileri sporda hünerlerini sergiledi Uşak yöneticileri sporda hünerlerini sergiledi

Her vatandaşın bütçesine uygun balıklarımız var. Şu anda yüz liranın altında satılan; kefal balığımız var, Akdeniz hamsisi var, Kolyoz dediğimiz balık türü var. Bunlar 70 lira civarında olup dar gelirli ailelilerimizin bütçesine hitap ediyor.

Haftanın her günü taze olarak günlük her çeşit balığımız geliyor. Elimizden geldiğince vatandaşlarımıza taze ve lezzetli balık yedirmek için çaba gösteriyoruz” dedi.

“Bu pazaryeri çok sapa geliyor burada pazaryeri olduğunu bilmeyen çok”

Balık satışlarının neden düştüğü konusuna açıklık getiren Ünal, “Vatandaşın alım gücü düştü. Bu bir gerçek. Ancak balık satışlarının düşmesinde Uşak’a özel nedenler de var.

Bunları sıralayacak olursak; pazaryerinin burada kentsel dönüşüm alanında olması satışların düşmesinde en büyük etken olarak görüyorum. Daha önceki pazaryerinin bulunduğu noktadan, Elmalıdere, Sarayaltı, Aybey ve Mehmet Akif Ersoy Mahallesi olmak üzere 4 mahallenin insanı geçiyordu. Buradan sadece belediye personeli onlar da otobüsle geçiyor. Bu bölge insanalar sapa geliyor. Aracı olmayan insanlar gelemiyor. Birçok insan Çarşamba pazaryerinin bu bölgede olduğunu bilmiyor. O yüzden baya sıkıntılı bir süreç yaşadık.

Yaz dönemi bizim için hüsran oldu. Önceden pazaryerine uğrayıp yaz kış balık alan vatandaşlar, bu tarafı bilmedikleri için gelemiyor.

Birde Uşak halkında balık kültürü çok gelişmediği için “Sıcak havada balık yenmez” diye düşünüyor. Havalar soğuyunca belki balığa rağbet artar. Geçen yıla göre balık satışlarımız yüzde 40 azaldı diyebilirim” dedi.

            (SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK