Engellilerin sorunlarının araştırılması için verilen önerge üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz alan Karaoba; “Türkiye'de engelli vatandaşlarımızın sorunları, beklentileri, atılması gereken adımları Cumhuriyet Halk Partisi onlarca defa bu kürsüde dile getirdi. TÜİK'in Ulusal Engelliler Veri Bankasına göre ülkemizde raporlu engelli sayısı 2,5 milyonun üzerinde. Engelli sağlık kurulu raporu almak isteyenleri de dâhil ettiğimizde totalde, sosyal engellilerle birlikte 10 milyonun üzerinde engellimiz var. Dünya Sağlık Örgütünün engelli tanımında, zihinsel, ortopedik, görme ve işitmeden başka sosyal engelli kavramı da yer almaktadır. Bu kavramlar, ne yazık ki derinlemesine anlatılamamaktadır. Ülkemizde bu alanlardaki çalışmalar ne yazık ki yeterli değildir, o kadar yeterli değil ki engelli vatandaşlarımızın ortak bir sloganı vardır "Biz engelleri aşarız, yeter ki siz engel olmayın!" diye. İlgili bakanlıkların seçim zamanları ve özel günler dışında yeteri kadar ilgi göstermediği vatandaşlarımızın böyle bir slogan kullanmasına sevk eden bu sistemi birlikte değiştirmek zorundayız” dedi.

Uşak Güney Çevre Yolu 2026 yılına kaldı Uşak Güney Çevre Yolu 2026 yılına kaldı

“Engelli istihdamı artırılmalıdır”

Engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşama herkes gibi katılmaları ve başkalarına muhtaç olmadan yaşayabilmelerinin belki de en önemli yolu ve yönteminin istihdamı artırmak olduğunu kaydeden karaoba, “Her yaştan engelli vatandaşlarımızın eğitimi, istihdamı, ihtiyaçlarının giderilmesi ve sosyal yaşama katılımlarıyla ilgili yasal düzenlemeler yeterli değildir. Özellikle iş hayatında bir an önce çözülmesi gereken sorunlar, engelli çalışanlara yönelik tutum ve ön yargılar, vasıfsız işlerde düşük ücretlerle çalışmak zorunda olmaları, terfi imkânlarının yokluğu, özlük haklarının yetersizliği, özel sektörde yüzde 3, kamu sektöründe yüzde 4 olan kotanın yüzde 6 ve yüzde 8'lere çıkarılması zorunludur. Engelli vatandaşlarımız sosyal yardımlara mahkûm edilmemeli, hak ettikleri ve talep ettikleri sosyal yaşam için yasal düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmelidir. Cumhurbaşkanlığı, kamu kurumları ve üniversitelerin bu alandaki çalışmalarını artırmalarının yanında toplumdaki bilinç ve farkındalık düzeyini artırmaya yönelik çalışmaları da hayata geçirilmelidir. Şehirlerde görme engelliler için yapılan düzenlemelerin sırf yapılmak için değil, bu vatandaşlarımızın kullanabileceği şekle getirilmesi gerekmektedir. Yapılan yerlere dikilen elektrik direkleri, araçların park edilmesi mutlaka engellenmelidir. Partimizin engellilerle ilgili taleplerini tekrarlamak istiyorum: Çalışma hayatındaki sorunları gidermeliyiz. Engelli aylıkları, bakım yardımları ve malzeme destekleri enflasyon gerçeğine göre ve hakkaniyete göre belirlenmelidir. Engelli vatandaşlarımızın sosyal yardımlara mahkûm olmaması gerekir.

Sağlık alanındaki sorunlar giderilmelidir. Eğitimde fırsat eşitliğinin önü açılmalı, engelliler göz ardı edilmemelidir. Araç alımındaki vergiler ve üst limitler enflasyona ve fiyatlara uygun hâle getirilmeli ve art niyetli alımların önüne geçilmelidir. Erişebilirlik ve ulaşım sorunları yasalarla da desteklenerek tamamen ortadan kaldırılmalıdır. En büyük engel sevgisizliktir ve engelli olmak hayat için asla bir engel değildir. Unutulmasın, engelli olmak sorun değil, engelliye engel olmak sorundur. Yüce Meclisin de fizik koşullarının engellilere uygun hâle getirilmesini talep ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum” dedi.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK