Film yarışmasına İzmir’den katılan Ceyhan Molla tarafından hazırlanan belgeselde Karahallı Hidroelektrik Santrali; “sadece enerji üreten bir tesis değil yaşanan zorluklara rağmen ayakta kalmayı başarmış bir toplumsal hafıza simgesi” olarak tanımlandı.

Sadece 3 yılda 700 bin TL’ye inşa edildi

Uşak Karahallılar Vakfı’nın desteği ile hazırlanan belgeselde Karahallı Hidroelektrik santrali şiirsel bir dille şöyle anlatılıyor:

“Genç Türkiye Cumhuriyeti aydınlık yarınlara doğru sağlam adımlar atmış, sanayi ve teknoloji alanında büyük bir dönüşüm geçirmiştir. Bu dönemde ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamak üzere birçok önemli projeye adım atılmıştır.

İşte bu adımlardan birisi; Karahallı Hidrolik Elektrik Santralidir. Karanlıktan aydınlığa çıkışın sembolü olan bu santral, 1957 yılında inşa edilmeye başlanmış ve sadece 3 yılda tamamlanarak 28 Mart 1960 tarihinde hizmete açılmıştır.

Ancak bu süreç, inşa aşamasında yaşanan zorluklar, eldeki sınırlı kaynaklar ve teknik yeteneklerle santralin sembol olma yolundaki ilk adımları oluşturmuştur. Santralin yapımı için o dönemin şartlarında oldukça önemli bir maliyeti olan 700 bin TL harcanmıştır.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin enerji sektöründeki güçlenmesinin bir yansımasıdır”

Cumhuriyetimizin bu önemli projesinde ünlü yazar Ayşe Kulin’in babası Yüksek Mühendis Muhittin Kulin de yer almıştır. Santral sadece enerji üreten bir tesis değil yaşanan zorluklara rağmen ayakta kalmayı başarmış bir toplumsal hafıza simgesidir.

Şu anda 3 tribünü bulunan santral günümüzde 2 tribünü faaliyet göstermektedir. Yaz aylarında dere suyunun azalmasıyla sadece bir tribün çalışmaktadır. Santral, yıllar içerisinde eski görkemini kaybetse de aynı teknoloji ile hizmet vermeye devam etmektedir.

Karahallı Hidroelektrik Santrali, Türkiye Cumhuriyeti’nin enerji sektöründeki güçlenmesinin bir yansımasıdır. İnşa aşamasında yaşanan güçlükler, değişen zamana adapte olan teknoloji ve toplumsal etkilerle birlikte bu santral sadece bir enerji kaynağı değil, bir hikâyenin taşıyıcısıdır. “

Türkiye’nin tarihi uzay yolculuğu dünya basınında Türkiye’nin tarihi uzay yolculuğu dünya basınında

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK