DSW'nin verilerine göre, dünya genelindeki nüfus artış hızı geçmiş yıllara göre daha yavaş bir seyir izlemektedir. 1965 ve 1970 yılları arasında en hızlı artış yaşanmış olsa da, bu dönemden sonra nüfus artışı hızı neredeyse yarı yarıya azalmış durumda.

Nüfus artışındaki genel yavaşlamanın arkasında, kadınların ortalama olarak daha az çocuk dünyaya getirmesi etkili olmuş gibi görünüyor. Ancak, Afrika kıtasında durum farklı bir seyir izliyor. DSW'nin hesaplamalarına göre, Afrika'nın nüfusu 2080 yılına kadar günümüze göre yaklaşık iki katına çıkarak 2,5 milyara ulaşması bekleniyor.

Uzmanlara göre, Afrika'daki nüfus artışı, yetersiz cinsel eğitim, doğum kontrol yöntemlerine erişim zorlukları ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin eksikliği gibi faktörlere bağlı olarak gerçekleşiyor. Bu durum, kadınların genellikle erken yaşta çok sayıda çocuk sahibi olmalarına neden oluyor.

Dünya Nüfusu 8 Milyar 73 Milyon 859 Bin 407 Kişiye Yükseldi

Alman Dünya Nüfusu Vakfı (DSW) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında dünya nüfusu yaklaşık 66 milyon kişi artarak 8 milyar 73 milyon 859 bin 407 kişiye ulaştı. Bu rakam, tespit edilen en yüksek nüfus artışı olarak kaydedilirken, aynı zamanda on yıllardır devam eden nüfus artışındaki yavaşlamaya işaret ediyor.

Dünya Nüfus Vakfı Genel Müdürü Jan Kreutzberg, kadınların çocuk sahibi olma kararlarını kendilerinin vermesi gerektiğine vurgu yaparken, dünyanın birçok bölgesinde çocukların hala yaşlılık için birer sigorta veya refah kaynağı olarak görüldüğünü belirtti. Bu durumun, nüfus artışı konusunda toplumsal farkındalık ve politika değişikliklerine olan ihtiyacı gösterdiği ifade ediliyor.

Narin’in adı çocuk parkında yaşatılacak Narin’in adı çocuk parkında yaşatılacak

Haber Merkezi

Editör: Seher ZEYBEK