Türkçeyi şiiri ve dil yanlışları ile ilgili konuların anlatıldığı programa türküleriyle Şaban Er eşlik etti.

Adsız Tasarım (63)

Uşak'ta bir genç gölette çamura saplandı Uşak'ta bir genç gölette çamura saplandı

Program sonunda Uşak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü adına Ahmet Seyfi Doğan, Rıza Aslan'a şehrimizin 100. yılı için yazılmış kitap hediye etti.

Rıza Aslan Kimdir?

Eğitimci, şair ve yazar. 19 Nisan 1952, Fırdan köyü / Gediz / Kütahya doğumlu. Uşak İlk Öğretmen Okulunu bitirdikten sonra iki yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. Yükseköğrenimini tamamladıktan sonra, 1972’den itibaren ardından Diyarbakır lisesinde iki yıl, İzmir Büyük Çiğli lisesinde yedi yıl Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği görevini sürdürdü. 1987’de Milli Eğitim Bakanlığından ayrılarak özel dershanelerde on yıl çalıştı. 1997’de yeniden Milli Eğitim Bakanlığına döndü. 2003’te Uşak Lisesi öğretmeni iken emekli  oldu.

Adsız Tasarım (61)

Silgi, Şiiristan, Hayal, Kurşun Kalem, Gediz, Yeni Adana, Beşiktaş, Tmolos, Tay,  Çıkmaz  Sokak, Edebiyat Defteri, Duygu Tüneli, Sevgi Yolu, Dikili  Ekin, Anadolu, Yarenler Pınarı,Yağmurun  Sesi, Sadeşler, İzlenim, Şiir Defteri, Bölgenin  Sesi,Çağdaş Kürsü, İzlenim, Yağmurun Sesi, Ekin, Yeni Ufuk, Abece, Devrek Postası gibi dergilerde şiirleri, öyküleri ve kitap tanıtım yazıları yayımlandı. Star 1, HBB televizyonlarının Türkiye genelinde açtığı şiir yarışmalarında çeşitli ödüller aldı. Ayrıca Dünya Edebiyatında Şairden Şaire Şiirler adlı basıma hazır bir eseri daha vardır.

Adsız Tasarım (60)

“Rıza Aslan’ın şiiri size sloganlaşmadan, kafiye-ölçü tuzağına düşmeden, basit gibi görünen ama derinliği çok güzel şekilde yakalanmış, çarpıcı, kısa, duru şiirler. Bütün şiirler aynı güzellikte değil. Bunu biliyoruz. Şunu da biliyoruz ki, en ünlü şairler bile birkaç şiiriyle ayakta durur. Rıza Aslan çizgisini yakalamış bir şair. Bundan sonra yapacağı iş şudur; duyarlılığını iyice bilemek, sürekli ustaları okumak, şiir üzerine yazılan eleştirileri ve denemeleri okumak ve bol bol yazmak. Kendisinden son derece umutluyum şiir adına.” (Coşkun Karabulut) 

ESERLERİ:

ŞİİR:  Sarı Yeşilin Ölüsüdür (1992), İlerya (1993), Duygunun Karekökü (1993), Ad Koyamadığım (2000), Şiir/Deyişler (Özlü Sözler, 2001), Yalnızlığa Can Suyu (2015).

EĞİTİM: Üniversiteye Hazırlık ÖSS-ÖYS Türkçe (1997).

ROMAN: Son Ders (2002).

İNCELEME: Nazım ve Nâzım (2008), Çolak Dizeler (Veysel Çolak’ın Dizelerindeki Türkçenin Yedi Rengi, 2009), Türk Şiirinde Özensiz Dizeler (Şiirimizdeki Dil Yanlışları,  (2015).

DERLEME: Şairin Parmak İzi (2013).

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK