Emekli maaşı zammıyla ilgili merakla beklenen gelişmeler Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 6 aylık enflasyon farkı açıklaması öncesi devam ediyor. Asgari ücretin ardından emekli maaşı zammı için de hesaplamalar başladı. İşte, 2024 emekli maaşı zammının ne zaman açıklanacağı ve detayları:

Emekli maaşı zammının belirlenmesi için TÜİK tarafından açıklanacak olan 6 aylık enflasyon farkı öncesi, SSK ve Bağ-Kurlular enflasyon farkıyla hesaplamalar yapmaya başladı. Zammın oranları, enflasyon rakamlarının netleşmesiyle ortaya çıkacak.

Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında emekli maaşı zammı için belirsizlik devam ediyor. Zammın, toplu sözleşme ve 6 aylık enflasyon farkının kombinasyonuyla belirleneceği belirtiliyor.

Emekli Zammı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yaptığı açıklamada SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerine yönelik artışlarla ilgili olarak, "Memur ve memur emeklisi için yüzde 50 civarında bir artış olacak" dedi. Yılmaz, işçi emeklilerinin durumunu da göz önünde bulunduracaklarını ifade etti.

Emeklilere ilave zam yapılmasına yönelik Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine, 6 aylık enflasyon oranı göz önüne alınarak yeni bir düzenleme bekleniyor.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, yılın ilk altı aylık döneminde enflasyon yüzde 19.77 olarak gerçekleşti. Yapılacak olan zammın miktarı, 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon rakamlarıyla netleşecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emekli maaşlarına ilave zam talimatı sonrasında, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına ocak ayında enflasyon farkı kadar zam yapılması bekleniyor.

Emekli kök maaşı 6 bin 600 TL'nin üzerinde olanlar, yüzde 38 oranındaki enflasyon artış tahmininin gerçekleşmesi halinde, yasal bir düzenleme olmasa da enflasyon oranına bağlı olarak maaşlarında artış görecekler.

2023 yılında en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL olarak belirlenmişti. Ancak yeni bir yasal düzenleme ile bu miktarın yükseltilmesi gündemde.

Hali hazırda en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları, yıl sonu enflasyon rakamına göre belirlenecek olan artış oranlarına bağlı olarak ocak ayında güncellenecek.

SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yönelik yapılabilecek olan ilave artışın, ocak ayında yürürlüğe girecek şekilde hayata geçirilmesi planlanıyor.

En düşük SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları, ocak ayında enflasyon oranına bağlı olarak artış görecek. Bu kapsamda en düşük SSK emekli aylığı 7.500 TL olarak sınırlı kalmış olacak.

2023 Temmuz'da yüzde 114 üzerinde artışla 3 bin 500 TL'den 7 bin 500 TL'ye çıkan en düşük emekli maaşı, ocak ayında enflasyon oranına göre güncellenecek.

Habertürk'ün haberine göre, yılsonuna kadar bir kanun değişikliği yapılmazsa, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları sadece 2023'ün temmuz-aralık dönemindeki enflasyon oranında artacak.

Uzmanı açıkladı: 2025’te emekli olacaklara kötü haber.! Uzmanı açıkladı: 2025’te emekli olacaklara kötü haber.!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma çerçevesinde, emeklilere ilave zam yapılarak ocak ayında yürürlüğe girecek şekilde hayata geçirilmesi bekleniyor.

Editör: Seher ZEYBEK