Sıla bebekten kötü haber geldi: 1 aylık yaşam savaşını kaybetti Sıla bebekten kötü haber geldi: 1 aylık yaşam savaşını kaybetti

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'un son açıklamaları, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için önemli bir uyarı niteliğinde. Özellikle 8 Eylül 1999 öncesi SSK'lı olup ardından Bağ-Kur'a geçenler için Ekim 2024, emeklilik haklarını belirleyecek kritik bir dönemeç olarak öne planda.

Özgür Erdursun30 EKİM BAĞ-KUR'DAN SSK'YA GEÇİŞ İÇİN SON FIRSAT

Erdursun'a göre 1 Mayıs 2021'den evvel Bağ-Kur'a geçmiş olanların 30 Ekim 2024 tarihine dek Bağ-Kur'dan çıkış yapması çok önemli. Bu tarihten sonra, eğer 1261 günün üzerinde Bağ-Kur primi ödenmişse, emeklilik statüsü otomatik olarak SSK'dan Bağ-Kur'a geçecek. Bu durum, daha uzun prim ödeme süresi ve daha düşük emekli maaşı anlamına geliyor.

Risk altındaki gruplar arasında 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olup sonradan Bağ-Kur'a geçenler, kendi işyeri sahipleri, şirket ortakları, esnaf siciline kayıtlı kişiler ve 1 Mayıs 2021 öncesinde Bağ-Kur borçları silinenler bulunuyor. Bu grupların, Ekim 2024'e kadar gerekli işlemleri tamamlamaları, emeklilik haklarını korumak açısından kritik öneme sahip.

Emeklilikk (1)BAĞ-KUR'DAN ÇIKIŞ İÇİN ALTERNATİFLER

Bağ-Kur'dan çıkış yapmak isteyenler için çeşitli seçenekler mevcut. İşyerini kapatmak, şirket ortaklığından ayrılmak veya başka bir işyerinde çalışmaya başlayarak SSK'lı olmak, bu seçenekler arasında yer alıyor. Ancak, 30 Ekim 2024 tarihinden sonra yapılacak çıkışlarda, eğer 1261 günden fazla Bağ-Kur primi ödenmişse, emeklilik statüsü yine Bağ-Kur olarak belirlenecek.

Kaynak: Haber Merkezi