Uşak’ın Eşme ilçesine ait olan bu koyun ırkı üreticiliği hızla yayılmakta şu anda sadece Eşme ilçemize bağlı köylerde 61 üretici 5 bin 460 adet Eşme koyunu üretiyor. Eşme kaymakamlığı ilçede küçükbaş hayvan varlığını 158 bin adet olarak açıklıyor.
Yine Kaymakamlık kayıtlarına göre; Eşme merkez ve köylerinde temel geçim kaynağı, koyunculuk olup bunun en büyük sebebi, tarımsal arazilerinin zamanında küçük parsellere bölünmesi sonucunda tarımsal gelirin azalmasıdır. Yine ilçemizin coğrafi yapısından dolayı özellikle küçükbaş hayvancılık yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir. Sayısal olarak yaklaşık 158.000 adet koyun olduğu tespit edilmiştir.
Her Kurban bayramı öncesi 15 -21 bin arası koyun sevkiyatı yapılan Eşme İlçesine özgü bir ırk olan Eşme Koyununun ırk ıslahı ve verim özelliklerini üst seviyelere taşımak üzere ilçeye bağlı Ahmetler Beldesi- Güllübağ köyü-İsalar Köyü-Kıranköy ve Yeleğen Beldesi üretim için hedef köyler olarak belirlendi.
Peki nedir bu Eşme Koyunu? Dilerseniz kısaca bir göz atalım:
Eşme Koyunu (Pırıt) Kökeni;
Eşme Koyununun kökeni Dağlıç ırkıdır. Zamanla Kıvırcık ile melezlemeler sonucu ırkın özellikleri belirmeye başlamış olup daha sonrada Sakız melezlemeleri ile şimdiki ırk ortaya çıkmıştır. Kombine bir ırktır.
Islah Çalışması;
Eşme Kaymakamlığı, Eşme Koyunu hakkında bize şu bilgileri aktarmaktadır: “2005 yılında yapılan proje de bölge koyunculuğumuzun gelişmesini sağlamak amacıyla PIRIT koyunların BAFRA koçu ile ıslah edilmesi amacıyla İlçemize 20 Bafra Koçu getirilmiştir. Sadece Katrancılar köyü yetiştiricilerine(9 Kişi) dağıtılan bu koçlardan memnun kalmayan yetiştiricilerden geri alınan 16 koç değişik coğrafik yapıya sahip 7 köye dağıtılmıştır. Ancak son kontrollerde tespit edilen şudur ki; koçların dölleme de sorun yaşadıkları, iklime alışmakta zorluk çektiği ve çoğunun öldüğüdür. Bu projenin başarısız görülmesinin nedeni Eşme koyun yetiştiriciliğinin örf ve adetlerini uymadığındandır. Hâlbuki böyle projeler daha bilimsel yapılması gerekmektedir. 2011 yılından itibaren ilçemiz koyunları için hem TÜBİTAK ve hem de HALK ELİNDE ISLAH projesi başlatılarak EŞME KOYUNU ıslah edilmeye başlanmıştır.”
(SALİH KILINÇ / HABER)