Cumhuriyetin 100. yılı kapsamında tedavüle giren madeni 5 liraya alışık olmayan Uşak esnafı ve vatandaşlar, dolandırıldığını düşündü. Cumhuriyetin 100. yılı kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın oluru ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basımı gerçekleştirilen madeni 5 liralar tedavüle girdi. Toplamda 100 milyon adet basılacak 5 Türk Lirası'nın piyasadaki hacmi 500 milyon lira oldu. Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, tedavüle giren 5 TL madeni hatıra paralar, bir defaya mahsus 100 milyon adet basıldı.

Demir 5 Tl (2)

Uşak’ta Buggy araçları vatandaşlara hizmet ediyor Uşak’ta Buggy araçları vatandaşlara hizmet ediyor

Uşaklılar "kazıklandım" diye düşündü

Uşak'ta alışveriş yaparken para üstü olarak verilen bu paraları sayan vatandaşlar, dolandırıldığını düşündü. Yakın tarihte bu durumu yaşayan Uşaklı bir vatandaş, şunları kaydetti; "Semtimde bulunan bakkala girdim bir şeyler almak için, daha sonrasında parasını ödedim. Nakit 100 TL Uzattım. Bakkaldaki çalışan kağıt ve bozuk paraları uzattı ben de bakmadan alıp çıktım. Yolda eve giderken cüzdanıma koyacakken saydım. 78 TL para üstüm olması gerekirken elimde 70 TL kağıt para 4 tane de demir para vardı. Kazıklandığımı düşündüm ve geri döndüm. Bakkalcıya söylediğimde ben tam para verdim diye yanıt verdi. Cebimden çıkarıp bunları aldığımı söyledim. Paraları görünce hatırlar bir şekilde o demir 5 TL şeklinde cevap aldım. Öylelikle dolandırılmadığımı farkettim" dedi. 

Demir 5 Tl

Demir 5 TL'nin özellikleri

Bakır, nikel ve çinko karışımıyla üretilen madeni 5 TL'nin çapı 28,15 mm, kalınlığı 1,70 mm, ağırlığı da 8,25 gram olacak. Kenarları tırtıllı olan 5 TL'nin dış halkada sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı. Halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldız yer alırken, ortada Türkiye yüzyılı logosu konumlandırıldı. Bunun solunda “5” rakamı, altta “TÜRK LİRASI” yazısı ve yazının altında “2023” yer alıyor.

Muhabir: Ece Yıldırım