Ege Bölgesi 2022 yılı Haziran ayında 2 milyar 927 milyon dolarlık ihracata imza atmışken, 2023 yılı Haziran ayında Ege Bölgesi’nin ihracatında yüzde 12’lik düşüş yaşandı ve 2 milyar 570 milyon dolara düştü. İzmir, haziran ayında 1 milyar 429 milyon dolar ihracat yaparken, Serbest bölgeler İzmir’in ihracatına 267 milyon dolar katkı sağladı. Manisa, 450 milyon dolarlık ihracat performansıyla İzmir’i takip ederken, Denizli 353 milyon dolar dövizi getirisiyle Ege Bölgesi illeri arasında üçüncü basamağa yerleşti. Su ürünleri, madencilik ve yaş meyve sebze sektörlerinin ihracatını domine ettiği Muğla, 103 milyon dolara ulaşan ihracatıyla Ege Bölgesi illeri arasında dördüncü basamağın sahibi oldu. Haziran ayında Balıkesir 81,4 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Madencilik ve kuru meyve sektörlerinin öne çıktığı Aydın 68 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya koyarken, Kütahya 35,4 milyon dolar ihracata imza attı. Haziran ayında Afyon 27 milyon dolar, Uşak ise; 23,5 milyon dolar ihracat yaptı.
9 günlük Kurban Bayramı tatili ihracat rakamlarında gerilemeyi beraberinde getirdi. Ege İhracatçı Birlikleri'nin (EİB) Haziran ayı ihracatı yüzde 5,3’lük düşüşle 1 milyar 694 milyon dolardan 1 milyar 604 milyon dolara indi.
Uşak’ta su ürünlerinde ve tekstil sektöründe yaşanan daralma artık ihracat rakamlarına da yansıdı. Uşak ekonomisi her geçen gün küçülüyor. Görüştüğümüz Uşaklı iş insanı ve ihracatçılar, “Ekonomide daralma bu hızla devam ederse ne yazık ki küçülmeye gideceğiz ve işçi çıkarmak zorunda kalacağız.
Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanımız Ömer Bolat ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın, bir an önce fiyat istikrarını sağlamasını ve ekonomiyi toparlamasını istiyoruz” dediler.
(SALİH KILINÇ / HABER)