Türk edebiyatına  Türk karikatür sanatına damga vura bu ünlü kardeşlerin ilimi Uşak ile bağlantısı asker olan babaları Mehmet Kasım Bey’den gelmektedir. Peki kimdir bu Giritli Mehmet Kasım bey? Onu da dilerseniz Sevgili Ömer Aşçı’nın araştırmasından öğrenelim.

Selçuk Kardeşler (1)

Uşak Akıncı Müfrezesi Kumandanı Giritli Yüzbaşı Tahsin Bey Yaveri Giritli Mehmet Kasım Kimdir?

Giritli Mehmet Kasım Harbiye Mektebi'nde ikinci sınıfta okumakta olan bir öğrenci olduğu sırada Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı'na girmiş. Mezun olmadan Suriye Cephesi'nde Mustafa Kemal Paşa'nın emrinde savaşa dahil olmuş. Suriye cephesinde yaşanan yenilgi sonrası Mondros Mütarekesi ile birliği dağıtılmış. Anadolu'ya dönüşünde Muğla-Milas'ta Hikmet Hanım evlendikten sonra yeni başlayan Kuvayi Milliye saflarına katılmış. Sonra Uşak Akıncı Müfreze 'si Kumandanı hemşerisi Giritli Yüzbaşı Tahsin Bey'in yaveri olarak Uşak Cephesi'nde savaşır. Bu mücadelesi İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir.

Kurtuluş Savaşı sonrasında Milas Askerlik Şubesi Başkanlığı yapan Mehmet Kasım-Hikmet çifti çocukları;

Ülfet Ertel; Türkiye'nin ilk Grafik Tasarımcılarından Mengü Ertel'in eşi

İlhan Selçuk; Türk Basınının ünlü köşe yazarı

İkinci el araç alışverişinde yeni dönem başlıyor İkinci el araç alışverişinde yeni dönem başlıyor

Turhan Selçuk: Türk karikatür Sanatının en meşhurlarından

Orhan Selçuk; Harbiyede öğrenci iken ölmüş

İlhan Selçuk babası Mehmet Kasım Bey'in uzaktan akrabası olan Geyve Kaymakamı ve İzmit Milletvekili Hamdi Namık(Gör) Bey’in büyük kızı Handan Hanım ile evlenmiştir

Muhabir: Salih Kılınç