Uşak İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Ümit Alp, Uşak’ın olası bir yıkıcı depreme karşı hazır olmadığını açıkladı.

Alp, 6 Şubat depreminden sonra mühendis ve mimar odalarından destek istendiğini, ancak bu girişimin atıl kaldığını belirtti. Uşak’ta araştırma yapılmadığı için binaların sağlamlık derecesi konusunda bilgi veremeyeceğini, ancak yapılan genel istatistiki çalışmaları Uşak’a uygulandığında şiddetli bir deprem karşısında 2 bini aşkın binanın çökme ihtimali olduğunu kaydetti.

Ümit Alp-6

“UŞAK’TA EN AZ 400 BİNA DEPREM OLMADAN YIKILABİLİR”

Alp,” Uşak’ta deprem olmadan da yıkılacak binalar olduğunu zaman zaman söylüyoruz. Türkiye’de yapılan istatistiklere baktığımızda, en az 400 binanın ayakta duramayacağını ve Konya’da yaşanan bina yıkılmasının benzeriyle karşı karşıya kalınacağını biliyoruz.

Bununla ilgili bize “İl Afet Riskini Azaltma Projesi (İRAP)” bize destekleyici unsur olarak görev addedilmiş. Ama bu işin ana görevlisi kim? Uşak İl Özel İdaresi ve Uşak Belediyesi ilçe belediyeleridir. Bu ismini saydığım ana görevliler çalışma başlatıp bizden yani odalardan destek isteyecekler.

Türkiye'nin nüfusu kaç oldu? Türkiye'nin nüfusu kaç oldu?

6 Şubat depremi sonrası mart ayında Uşak belediyesi bizimle iletişime geçmişti. O günden bugüne kadar bir sonuç elde edemedik.

İRAP’ın arka sayfalarını açtığımızda; selden heyelana ve depreme kadar her felaket anında ilgili kurumların yapacağı görevler belirtilmiştir. Biz kamu kurumu sayıldığımız için biz odalara da destekleyici görevler addedilmiştir. Ama görev alan kurumlar bugüne kadar bizden destekleyici bir çalışma almadılar.

Heyelan olur mu? diye baktığımızda yaklaşık bir yıl önce Aşağı Karacahisar köyünde bir heyelan olmuştu. Sel diyoruz. Uşak 1970’li yıllarda bir sel felaketi yaşamıştı. Şimdi de merkezde zaman zaman sel felaketi yaşıyoruz. Selle ilgili alt yapılarımız doğru yapmalıyız.

Bu kapsamda idarelerin çalışmalarını yapmaları gerekiyor. Biz oda olarak kendilerine destek vermeye çalışıyor ve yazılı olarak uyarılarda bulunuyoruz. Uşak Belediyesi ve Uşak valiliğine İRAP’la ilgili sorumluluklarını hatırlattık.” Dedi.

Ümit Alp (1)

“UŞAK HAZIRLIĞIN ‘H’ SİNDE BİLE DEĞİL”

Uşak’ın afetler karşında hazır olmadığını kaydeden Alp; “Uşak, afetler konusunda birinci basamağı bile geçemedi. Hazırlık kelimesinin h harfinde bile değil.

Uşak’ta deprem anında kaç bina yıkılır? Bu konuda elimizde bir envanter olmadığı için Türkiye istatistiklerini yöremize uygulayarak kullanacağız.

Susurluk segmenti diye adlandırılan, Simav, Gediz ve Murat Dağı’ndan dönüp Banaz’a ulaşan fay hattının son yıllarda aktif olabileceği yönünde kanaat oluşmuştur. Bu fay hattı 1878 yılında deprem üretmiştir. Edindiğimiz bilgilere göre, 6,5 ve 7 arası şiddetinde bir büyüklüğe tekabül ediyor. O dönemde iki katlı yığma ve ahşap binaların yıkıldığı görülmüş ve ölümler meydana gelmiştir. Burası Banaz ilçesinde bulunan Uşak Seramik Fabrikası arakasıdır. Oradan Hamam Boğazı’nı geçerek Afyon Evciler’e kadar devam eder. Muğla, Marmaris, Köyceğiz hattı olarak devam eder.

Olası bir şiddetli depremde Uşak-Banaz arasında yer alan köylerde ciddi hasarların meydana gelmesi mümkündür. Uşak’ın merkezinde de hasar yaratabilir.

İRAP çalışmasında toplam 40 bin binanın yüzde 5’ine denk gelen 2 bine yakın binanın hasar göreceği yönünde bir varsayım vardır.

Doktora gitmeden reçete yazmak mümkün değildir. Onun için İRAP’ın da sahayı gezmesi ve çeşitli kurumalardan bir an önce görüş alması gerekiyor” bilgisini verdi.

Muhabir: SALİH KILINÇ