Uşak’ta 2 ve 4 Eylül tarihlerinde meydan gelen aşırı yağışlar sonucu kentin sel baskınına uğramasının nedenlerini değerlendiren Uşak İnşaat Mühendisleri Odası başkanı Ümit Alp, kentin 4 kat büyümesine rağmen hala 90’lı yıllardan kalma alt yapıyı kullandığını belirtti. Alp, sel baskınlarının en büyük nedeni olarak alt yapı yetersizliğini gösterdi.

Şehir 4 kat büyüdü alt yapı hala 90’lı yıllarda kaldı

Uşak İnşaat Mühendisleri Odası’nda bir basın toplantısı düzenleyen Başkan Ümit Alp, son günlerde Uşak merkezde yaşanan sel baskınlarını değerlendirdi.

Alp, “Sel basınlarının nedenleri arasında en önemlisi; Uşak’ın su, kanalizasyon, yağmur suyu gibi alt yapı sistemleri 1990’lı yıllardan kalmadır. 90’lı yıllardan sonra noktasal çözümler hariç, Uşak’ın alt yapısına büyük bir ilave yapılmamıştır” dedi.

Tezini Uşak’ın 90’lı yıllarındaki ev bugünkü yerleşiminin gösteren 1/25 binlik imar planları destekleyen Alp, “Uşak o yıllardan bu yana 4-5 kat büyüdü. Ama alt yapısı büyümedi. Yeni yerleşim alanlarının yağmur suyu drenaj hatları doğru hesaplamamdı” ifadesini kullandı. Alp sel baskınlarının nedenleri hakkında şu bilgileri verdi:

Uşak’ta birçok dere yatağı kapatıldı su gidecek yer bulamadı

Uşak’ta dere var mı? Ditye sorsam birçok insan sadece Dokuz Sele Dersinin adını söyler. Eski Gediz Yolu futbol sahası önünden akan Kızılöz Deresi, Huzurpark civarındaki Akkuş Deresi, Elmalıdere, Kuyucak Mahallesi Koru Deresi hep bu dereler fiziken yok oldu. Bunu da sel felaketi yaşıyoruz.

Şehrimizin yollarını asfaltla kapladık. Yani yağmur suyunun yeraltına geçmesine engel olduk..

Eskiden binalarımızın hepsinde bahçeler vardı. Binalar arsada yüzde 40, bahçeler yüzde 60 alan kaplardı. Ama bugün şehirde yapılan binalar arsası akdar ve yüzeyler beton kaplama. Bu yüzden yağmur suyu yer altına geçemiyor yüzeyde baskın yapıyor.

Son 100 yılın yağış tekerrürleri incelendiğinde bu seneki yağışların çok fazla olduğu söylenemez. Son yağışlar 20, 25 yılda bir takarrür eden yağıştır. Küresel iklim değişikliği ile ilgisi yoktur.

Bayındırlık ve İskan bakanlığı tarafından gönderilen afet ödeneği amacına uygun kullanılmadı

1999 ya da 2000’li yıllarda yine böyle bir sel felaketi yaşanmış, dönemin Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın, Uşak’a bir afet ödeneği çıkarmıştı. Bu ödenek nerelerde kullanıldı? Bilemiyorum. Ama yasadığımız sel felaketi nedeni ile doğru yerlerde kullanılamadığını görüyoruz.

Biz teknik insanlara hiç kimse bir şey sormuyor

“Bu bilgilerinizi niçin belediye ile paylaşmadınız?” diye soracak olursanız, biz uzun zamandır oda olarak belediyelerde bu konuda çalışma yapan komisyonlara davet edilmiyoruz. Onun için biz bilgilerimizi komisyonlarımıza aktaramıyoruz.

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün Artvin’e atandı Uşak Valisi Dr. Turan Ergün Artvin’e atandı

Karaağaç Mahallesi Spor sahasına spor salonu yapılırken biz “Dere kapanacak” diye itirazımız yapmıştık. Ancak belediye meclisi dikkate almadı ev Kızılöz Deresini kâğıt üzerinde yok saydı.

Yoldaki mazgala da çöp tenekesi muamelesi yapıyoruz

Uşak Belediyesi, yağmur sularının gideceği yol üzeri mazgalların temizliğini zamanında yapmadığı gibi bizlerde vatandaş olarak mazgalalar çöp bidonu muamelesi yapıyoruz ve mazgallar tıkanınca yağmur suları gitmiyor.

Bodrumlarda yaşayanların can kaybı riski vardır

Çıkarılan imar affı ya da imar barışı nedeni ile bodrumlara elektrik ev su bağlanması uygun görülmüş, insanlar bodrumlarda yaşamaya başlamıştır. Uşak’ta yaşanan aşırı yağışlar sonrası bodrumlara su dolmuş, mal kaybı yaşanmış, can kaybı yaşanmamıştır.

Ancak, yağışlar daha fazla olduğu takdirde can kaybı yaşanabilir. Onun için tedbir almamız gerekir.

Otogar kavşağındaki battı çıktı da 3 insan boğulama tehlikesi yasadı. Bu kavşakta da tedbir alınması gerekiyor.

Uşak Belediyesi’nde yeterli sayıda teknik personel yok

Uşak Belediyesi’nde 20 kadar inşaat, çevre mühendisi ve mimar gibi teknik personel varken EYT’den sonra bu rakam 12, 13’e düştü. Konuları tartışacak ev takip edecek personeliniz yoksa sel baskını gibi sorunlarla karşılanmanız kaçınılmazdır.

Yapılacak en önemli şey; kadroları yeterli hale getirip Uşak’ın imar ve alt yapı planlarını gözden geçirerek Uşak’ın 30 – 40 yılını karşılayacak yeni planlar hazırlamaktır.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK