Karaoba, İnay köyünde 350 çiftçinin kuraklık yüzünden ürün kaybı yaşadığını, Ulubey Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Zarar vardır” raporuna rağmen prim ödedikleri halde TARSİM tarafından “Kuraklık yoktur” diyerek zararlarının karşılanmadığını ve çiftçilerin soyulduğunu iddia etti.

Inay 1

“Tayyip Erdoğan’ı Üzmeyen İstatistik Kurumu (TUİK) ‘zarar yok’ diyor”

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Karaoba; ““Uşak’ın Ulubey ilçesine bağlı İnay köyünde neler oldu? Sizlerle paylaşalım. İnay köyünde yaşayan üreticilerimiz bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı büyük sorunlar yaşadı.

İnay 6 (1)

Aşırı kuraklıktan dolayı büyük sorun yaşayan 350 çiftçimiz, bu yıl TARSİM sigortası yaptırdı ve primlerini düzenli bir şekilde ödedi. Bölgeye birkaç kez gittim, çiftçilerimizle buluştum. Çiftçilerimiz 2 adet dilekçe verdi. Bu dilekçelerden birisi TARSİM’i kapsayan ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, diğeri de Tarım ve Orman Bakanlığına verildi.

Inay 4

Bu dilekçeleri neden verdiler? TARSİM’in verdiği birtakım raporlar var. Bu raporlar şu şekilde: TUİK verilerine göre; ülkenin ortalamasını alarak yani “Tayyip Erdoğan’ı Üzmeyen İstatistik Kurumu” verilerine göre; “Son beş yılın yağış ortalamasına göre sizde kuraklık yok” diyor” ifadesini kullandı.

“İlçe müdürlüğü zarar var diyor”

Karaoba, “Ben de buradan soruyorum: Elimde Ulubey İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün verdiği ve altında imzaları olan bir rapor var. Bu raporda zarar gören köyleri belirtmişler. İnay köyünde arpada yüzde 36, buğdayda yüzde 40 zarar belirlemişler. Bunu belirleyen Ulubey İlçe Tarım ve orman Müdürlüğüdür.

Uşak'ta 05 Ekim Cumartesi günü haberleri Uşak'ta 05 Ekim Cumartesi günü haberleri

Inay 2

Peki, “Sizde kuraklık yok” diyerek prim ödeyen çiftçimizin zararını karşılamayan TARSİM’e sormak istiyorum:

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile bu kadar çelişkiye düşülen durum nedir? Ben İnay bölgesini gezdim. Kuraklık bir bölgede ya da başka bir tarlada farklı yağabilir. TARSİM tarla bazlı inceleme yapması gerekirken total TUİK ve meteoroloji verilerini alaraktan çiftçiyi soymanın başka bir yolunu bulmuşlardır” dedi.

Inay 3

Muhabir: SALİH KILINÇ