Uşak Atapark'ta bulunan çalıştığı Uşak Belediyesi Diorama 1922 Milli Mücadele Müzesi önünde yürüyüş yolunun üzerinde dikkatimi çeken bir kelebek gördüğünü belirten Aşçı, “Bu kelebek kanatları üzerinde taşıdığı renklerle o kadar güzeldi ki hemen fotoğraflarını çekmeye başladım. Komando kıyafeti giymiş bir kelebek nasıl olur sorusunun cevabı gibiydi.
Bu kelebek daha önce gördüğüm hiçbir kelebeğe benzemiyordu. Google görsellerden fotoğrafını yükleyip taradığımda ilginç bilgilere ulaştım.
Bilimsel adı "Daphnis nerii" olan mekik kelebeği Afrika, Asya ve Hawaii Adaları'nın bir kısmında rastlanan bir kelebek cinsidir.
Daha önce dünyada yakın zamanlı olarak Hawai adalarında 2008-2017 yılları arasında 12 kez görülen kelebeğin, Türkiye'de de 2017 - 2018 yıllarında Van ve Antalya'da görüldüğünün kayıtlara geçmiştir.
Kelebeğin, kanat açıklığı ise 90 ila 110 milimetre arasında değişmektedir.
İri boy ve renkli, uzun ince kanatlarıyla dikkati çeken mekik kelebeği, en hızlı kanat çırpan, havada asılı durabilen kelebekler olarak biliniyor” dedi.
Birbirinden güzel desenlere sahip kanatları onu eşsiz kılıyor
Mekik Kelebeğinin ordu yeşili güvesi ve zakkum güvesi olarak da bilinen bu kelebek, kanatlarındaki kamuflaj deseniyle bilindiğini kaydeden Aşçı, “Yalnızca gece uçabildiği belirtilen mekik kelebeği, geniş yapraklı ağaç, süs sarmaşığı, zakkum ve sebze yapraklarıyla besleniyor.
Mekik kelebeği, bölgenin, hala nadir özelliklerini ve doğal koşullarını taşıdığının da bir göstergesi.
Göç eden bir canlı türü olan mekik kelebeği, yazları Avrupa'nın doğu ve güney bölgelerine gelir. Bu sebeple yaz aylarında ülkemizde de rastlanabilir.
Kanatları yeşil, kahverengi, pembe, sarı renklerle bezeli olan mekik kelebeği daha önce de Muğla'nın Milas ve Bodrum, Manisa'nın Salihli ve Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde de görülmüştü” bilgisini verdi.
(SALİH KILINÇ / HABER)