Kudret narının 100 gramı günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 99’unu, günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 44'ünü, günlük folat ihtiyacının yüzde 17'sini, günlük potasyum ihtiyacının yüzde 8'ini, günlük çinko ihtiyacının yüzde 5'ini, demir ihtiyacının yüzde 4'ünü karşılar.

Kudret Narı Nedir?

Kudret narı; bilimsel adı Momordica Charantia olan, kabakgiller ailesine mensup tropikal bir bitkinin hamken yeşil, olgunlaştıkça sararan, uzun ve çıkıntılı kabuklu, tadı, genellikle acı ve biraz da ekşi olarak tanımlanan meyvesine verilen isim.

Kudret narı içeriğinde bulunan antioksidanlar, antiinflamatuar ve hipoglisemik bileşenler nedeniyle geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılır.

Kudret narı yaygın olarak Asya, Afrika ve Karayipler'de yetişir. Ülkemizde ise daha çok Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişir. Kudret narı acı tadı nedeniyle çiğ değil genellikle pişirilerek, yağı çıkartılarak ya da macun haline getirilerek tüketilir.

Çiğ kudret narının 100 gramının besin değerleri şöyledir:

Kalori: 21

Karbonhidrat: 4 gram

Lif: 2 gram.

Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Kudret narında bol miktarda beta-karoten bulunur. İnsan vücudu beta-karoteni A vitaminine dönüştürür. Araştırmalara göre hem beta-karoten hem de A vitamini Hodgkin dışı lenfomanın önlenmesine katkıda bulunur. Bir başka araştırmada bilim insanları kanser hücrelerini öldürmek için kudret narı ekstraktını kullandılar ve kudret narının mide, kolon, akciğer ve nazofarinks kanseri hücrelerini etkili bir şekilde iyileştirdiği tespit edildi

Kan Şekerini Yönetmeye Yardımcı Olabilir

Kudret narı, kan şekeri seviyesini doğal olarak düşürmeye yarayan yüksek lifli, düşük şekerli bir meyvedir. Diğer karbonhidrat türlerinin aksine insan vücudu lifi sindiremediği için glikoz üretmez. Lif ayrıca sindirim sistemini yavaşlatarak glikozun emilimini yavaşlatır ve kan şekerinin aniden yükselmesini önler.

Kötü Kolesterolü Düşürebilir

Çeşitli laboratuvar çalışmaları, kudret narının sağlıksız kötü kolesterol seviyelerini düşürme potansiyeli olduğunu göstermektedir.

Demir Eksikliği ve Anemiyi Önlemeye Destek Verir

Yeterince demir alınmadığında demir eksikliği anemisi gelişir. Kudret narında ise bol miktarda demir bulunur. Kudret narında ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olan folat (B9 vitamini) da bulunur.

Yaşlanma Etkilerini Azaltır

Kudret narı, yüksek antioksidan içeriği sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur, hücresel hasarı önler ve yaşlanma etkilerini yavaşlatır.

Vücuttaki İltihabı Azaltır

Kudret narı, antiinflamatuar özellikleri sayesinde inflamasyonu azaltır ve çeşitli inflamatuar sağlık sorunlarına iyi gelir.

Sindirim Sistemini Destekler

Kudret narının sağlığa faydalarından bir diğeri ise sindirim sistemini güçlendirmesi ve bağırsak parazitlerinin temizlenmesine katkı sağlamasıdır.

Cilt Sağlığına İyi Gelir

Kudret narı antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri sayesinde, cilt sağlığını destekler ve cilt sorunlarının azalmasına yardımcı olur.

LÖSEV'den sahtekârlık uyarısı geldi.  Kapı Kapı Dolaşıp Para istiyorlar LÖSEV'den sahtekârlık uyarısı geldi. Kapı Kapı Dolaşıp Para istiyorlar

Bağışıklık Sistemi Güçlendirir

Kudret narının faydalarından biri de bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlamasıdır. Kudret narının faydalarından yararlanmadan önce doktorunuza danışarak tüketmeniz önerilir. Kudret narı kronik sağlık sorunları olan kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi