Önce Miryokefalon Savaşı ne için yapıldı? Nerede yapıldı? Bu konuda bilgilerimizi bir tazeleyelim isterseniz. Sonra Uşak için önemine değinelim.
Miryokefalon Savaşı, Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan ile Bizans İmparatoru Manuel Komnenos arasında 17 Eylül 1176 tarihinde Denizli İli Çivril İlçesi topraklarında yapılmıştır. Bu savaş Türklerin galibiyetiyle sonuçlandığından “Miryokefalon Zaferi” olarak da adlandırılmaktadır.
Miryokefalon Zaferi ile Anadolu’nun tapusu Türkler üzerine tescillenmiştir. Türkleri Anadolu’dan atma hayali ile sefere çıkan Bizans İmparatoru Manuel Komnenos’un bütün ümidi Çivril’in Homa Mahallesi’nin bir konak ötesindeki Miryokefalon Kalesi’nin yakınlarında tükenmiştir. Bizans imparatoru, Türkleri bu topraklardan atmak için ilkbahardan itibaren sefer hazırlıklarına başlamıştır. Bu durumu öğrenen Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan ise Manuel'e elçiler göndererek barış isteğinde bulunmuştur. İmparator bu isteği kabul etmeyerek, İstanbul’dan yola çıkıp Alaşehir üzerinden Honaz’a kadar gelmiştir.
Sultan II. Kılıçarslan ise Bizans ordusunun geçeceği yol güzergâhı üzerinde tedbirler almış, yol üzerindeki otları yaktırıp su kuyularını kirletmiştir. Bu nedenle askerleri yıpranmış vaziyette Çardak-Dazkırı üzerinden Homa(Gümüşsu)’ya kadar gelen Manuel, burada son hazırlıklarını yaptıktan sonra bir konak ötedeki yıkık Miryokefalon Kalesi önünden geçerek Tzibritze (Çivrici) Boğazı’na girmiştir. Bu boğazda önceden pusu kuran II. Kılıçarslan ani baskınlarla Bizans ordusuna büyük kayıplar verdirip savaşı kazanmıştır. Ertesi gün yapılan antlaşma gereği Manuel Komnenos geldiği yoldan geri dönüp Homa Sublaion Kalesi’ni yıktırmış ve Honaz üzerinden İstanbul'a dönmüştür.
Miryakefalon Savaşı ilimiz Uşak için neden önemlidir?
Böylece 1071 Malazgirt Savaşı'yla Anadolu'nun kapısını açan Türkler, 17 Eylül 1176 yılındaki Miryokefalon Zaferi'yle de Anadolu'nun tapusunu almışlardır.
Türk tarihine yön veren bu savaş, Uşak’a yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Denizli’nin Çivril ilçesi topraklarında kazanıldı. O tarihe kadar bir Bizans toprağı olan Uşak Miryokefalon Savaşı ile ebediyen Türk yurdu haline gelmiştir.
(SALİH KILINÇ / ARAŞTIRMA)