Denetim raporunda; atıksu arıtmasından elde edilen gelirin amaç dışı kullanıldığı ve 70 milyon TL zarar oluştuğu görüşüne yer verildi. Raporlarda, Uşak İl özel İdaresi’ne ödenmesi gereken 8 milyon 25 bin TL’nin de ödenmediği belirtiliyor. Ayrıca toptancı halinde dükkan kiralamada da bazı usulsüzlüklerin yaşandığı belirtiliyor.
Uşak Belediyesi 2023 yılı hesaplarını inceleyerek bir rapor hazırlayan Sayıştay müfettişleri, bir önceki dönem Uşak Belediye Başkanı olan AK Partili Mehmet Çakın döneminde, atıksu için kullanılması gereken gelirlerin başka kalemlerde harcandığı ve bunun sonucunda 70 milyon TL zarar oluştuğunu belirttiler.
Raporda, 2014 yılından bu yana atıksu arıtma tesisinin yatırım ihtiyacı olduğuna dikkat çekiliyor. Buna rağmen yatırma ayrılması gereken gelirlerin başka kalemlerde kullanıldığı da vurgulandı.
Raporda; “Uşak Belediyesi atıksu arıtma tesisinin 30 bin metreküp/gün maksimum kapasiteye sahip olmasına rağmen 2014 yılından 2023 yılına kadar atıksu gelirinin 70 milyon 202 bin TL olması gerektiği bilgisi yer alıyor.
Müfettişler raporda; "Atıksu arıtma tesisinin kapasitesinin yetersiz olduğu bilinmesine rağmen elde edilen atık su gelirinin atıksu arıtma tesisinin kapasitesinin arttırılmasında kullanılmaması sebebiyle atıksu arıtma tesisi yapılmamış ve dolayısıyla 2014 yılından bu yana atıksular mevzuata uygun olarak arıtılmadan alıcı ortama bırakılmak zorunda kalınmıştır" ifadesini kullandı.
Uşak İl Özel idaresi katkı payı ödenmedi
Sayıştay müfettişlerince yapılan Uşak Belediyesi 2023 yılı hesap incelemelerinde göze çarpan bir başka hususta; belediye tarafından taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payının Uşak İl Özel İdaresi’ne aktarılmaması oldu.
Raporun bu kısmında; “2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu işaret edilerek "Taşınmaz kültür varlıklarının onarımına yardım sağlanması ve katkı payı" başlıklı 12’nci maddesinin altıncı fıkrasında; belediyelerin ve il özel idarelerinin görev alanlarında kalan kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılmak üzere 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 8’inci ve 18’inci maddeleri uyarınca mükellef hakkında tahakkuk eden emlak vergisinin yüzde 10’u nispetinde taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payının tahakkuk ettirileceği ve ilgili belediyesince emlak vergisi ile birlikte tahsil edileceği hüküm altına alınmıştır" ifadesi kullanıldı.
Uşak Belediyesi tarafından tahsil edilen ücretleri, tahsil ettiği ayı takip eden ayın 10. günü akşamına kadar İl Özel İdarelerine beyan ve ödemesi yapması gerektiği hatırlatılan raporda; “2023 yılında tahsil edilen tutarların yılın ilk beş ayında Uşak İl Özel İdaresine gönderildiği, ancak kalan aylarda tahsil edilmiş olan toplam 8 milyon 25 bin 480,57 TL tutarında taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payının Uşak İl Özel İdaresi’ne gönderilmediği, 362 Fonlar veya Diğer Kamu İdareleri Adına Yapılan Tahsilat Hesabı’nda bekletildiği tespit edildi” denildi.
Raporun sonuç kısmında; "Kanun koyucu tarafından çevre kirliliği esas alınarak atıksu gelirlerinin atıksu hizmetlerinde kullanılması gerektiği kuralı ile bu gelirler tahsisli hale getirilmiştir. Belediyenin atıksu arıtma tesisi 2014 yılından bu yana yetersiz kalmakta ve önemli bir yatırıma ihtiyaç duymaktadır. Sonuç olarak, idarenin Kanun ve Yönetmelik ile belli hizmetlere tahsisli hale getirilen gelirleri, bu hizmetler için yatırım ihtiyacının olduğu dönemlerde tahsis amacına uygun olarak kullanılmasına gayret edilmelidir" görüşüne yer verildi.
Bir başka usulsüzlükte toptancı halinde yaşanmış
Sayıştay müfettişlerince hazırlanan raporda yer verilen bir başka usulsüzlüğün de Uşak Belediyesi toptancı halinde üretici örgütlerine mevzuatta belirtilen oranda dükkan ayrılmadığı ve üretici örgütlerine ayrılması gereken yerlerin diğer kişilere Kanun ve Yönetmelikte belirtilen sürenin üzerinde kiraya verildiği ve 29 adet iş yerinin kira artış oranlarında mevzuat hükümlerine aykırı hareket edildiği yönünde oldu.