Eskişehir Tabiat Varlıklarını Bölge Komisyonu Mart ayı toplantısı (Uşak İli sınırlarında bulunan, Murat Dağı Ağaç Fosilleri, Taşyaran Vadisi ve Eşme Düzköy Peribacaları Potansiyel Sit Alanları arazi çalışmaları) 5 ve 6 Mart 2024 tarihlerinde Uşak Çevre  Şehircilik ve İkli Değişikliği Müdürlüğü hizmet binasında gerçekleştirildi.

Şimdi komisyonun özellikle Murat Dağı’nın Uşak topraklarında kalan kısmında bulunan sekoya ağaç ormanı fosilleri hakkında alacağı karar merakla bekleniyor. Karar olumlu çıkarsa Murat Dağı’nda her türlü  madencilik çalışması yasaklanabilir.

Sekoya (1)

Banaz Yukarıkaracahisar Köyü Ağaç Fosilleri Alanı (Murat Dağı Fosil Ormanı)  Doğal Sit  Alanı Olarak tescil edilmesine yönelik İl Müdürlüğü tarafından çalışmaların

devam ettiği öğrenildi. Burada dünyanın en büyük ağaç çeşidi olan sekoya ağacı fosilleri bulunuyor. Bu fosilleri ilk bulan isim olan  taş avcısı Serkan Yıldız; “Ben bu fosil ormanını ilk kez 15-17 yıl öncesine yakın keşfettiğim sekoya fosil ağaçlarını   bugüne kadar yağmalanmasın diye kimseye söylememiştim. Madencilik faaliyeti başlayınca Uşak Üniversitesi’nde ilgili hocalara aktardım. Sekoya 60 milyon yıllık bir fosil çok kıymetli ve değerlidir. 

Fosillerini bulduğumuz sekoya ağacı şu anda dünyada ABD ve Çin olmak üzere dünyada sadece iki yerde orman halinde bulunmaktadır. Dünyanın en uzun ağaçları olan sekoya ağaçlarının yakalşık 100 metrelik fosilleri tam altın maden aranacak bölgenin altındadır.

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün Artvin’e atandı Uşak Valisi Dr. Turan Ergün Artvin’e atandı

Bu fosil ormanı tescil edildiği takdirde Murat Dağı’nda her türlü madencilik çalışmasını durdurabilir” yorumunu yaptı.

Sekoya (5)

Öte yandan Eskişehir Tabiat Varlıklarını Bölge Komisyonunun Murat Dağı Ağaç Fosilleri, Taşyaran Vadisi ve Eşme Düzköy Peribacaları Potansiyel Sit Alanları ile ilgili raporunu bir ay içerisinde tamamlayarak çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunarak Doğal Sit  Alanı Olarak tescil edilmesi bekleniyor.

Sekoya (6)

(ÖZEL HABER)

Muhabir: SALİH KILINÇ