Yeşil Sivaslı Gazetesi internet haber Ekibi olarak 36 yıllık gazeteciniz bendeniz Salih Kılınç, tek mektepli gazetecimiz zehir hafiye Ece Yıldırım ve patronumuz Serdal Kököz, sitemiz faaliyete geçerken yayın ilkemizin en başına “Gündem peşinde koşan değil, gündem yaratan gazete” olunmasını koymuştuk.
Sitemizde 11 Aralık tarihinde; ”Uşak’ın Nostaljik Tramvay Projesi Çıkmaza Girdi” başlığı ve benim imzamın bulunduğu bir haber yayınlamıştık. Haberde, projenin ÇED raporuna onay vermesi gereken resmi kurum ve kuruluşların bu işe soğuk baktığını gerekli izinleri vermek istemediklerini nedenleriyle belirtmiştik.
Üzgünüm ama Yeşil Sivaslı Gazetesi internet haber Ekibi olarak yine gündem yaratmışız. (Biz verdiğimiz sözü tutarız) Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, sabah saatlerinde Atapark Çayzade’de Uşak’ın mahalle muhtarlarına verdiği kahvaltıda; “Nostaljik tramvay projem için ben gerekli tüm resmi izinleri almıştım. Ancak, AK Parti Uşak Milletvekilleri İsmail Güneş ve Fahrettin Tuğrul izinleri iptal ettirdi. Söz verdiğim gibi 2025 yılı ocak ayında tramvaylar hizmete girmezse eski belediye binası önüne 2 vagon koyup almış olduğum izin belgelerini de üstlerine asacağım” diyesiymiş.
Tabi, Uşak çok küçük yer. Ulu cami önünde hapşırsanız birisi ta Dörtyol’dan size; “çok yaşa” diyebilir. Muhtarlarla kahvaltıda konuştukları da anında yayılıyor. Yukarıda bahsettiğim haberimizde projenin ÇED raporunun henüz ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından onaylanmadığını, ancak bu projeye çeşitli sakıncaları nedeniyle olumsuz baktıkları için onay verme oranının düşük olduğunu belirtmiştik.
Yani Sayın Yalım’ın belirttiği gibi projeye henüz verilmiş bir izin yok. Ha, Sayın Güneş ve Tuğrul, işi baştan sağlamak için bu kurum ve kuruluşlara “Sakın ÇED raporuna onay vermeyin” diye baskı yaptılarsa onu bilemeyiz. (Sayın Yalım’da bilemez. Benim şahsi kanım, bu tramvay projesinin ÇED raporunun sunulduğundan haberlerinin bile olmadığı yönündedir) ama ortada resmi olarak verilmiş ve iptal edilmiş bir izin yok. ÇED raporu yaklaşık 2 aydır inceleniyor.
Amaaan neyse ne… Bir haber yaptık yine ortalık karıştı. İyi de iki gözümün çiçeği okurlarımız. Biz gazeteciyiz. Kamu adına yapılanları ya da yapılmayanları takip etmekle mükellefiz. Yapacak bir şey yok.
*****
Uşak valilerine Uşak Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Müdürlüğü çalışanlarına canı gönülden teşekkürlerimi sunuyorum.
Yine ilk olarak Yeşil Sivaslı Gazetesi internet haber sitesi olarak duyurduğumuz bir haberi hatırlatmak istiyorum: Yine 11 Aralık tarihli ve “Murat Dağı Uşak’tan koruma altına alındı” başlığıyla bir haber yayınladık.
Haberde; “Eskişehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından, Murat Dağı’nın Uşak kısmında bulunan Çokrağan Mağarası’nın koruma alanı ilan edildiğini” duyuran ilk basın kuruluşu biz olduk.
Uşaklı ve Kütahyalı yaşam savunucularının bitmek bilmeyen mücadelesi romanlara ve filmlere konu olacak niteliktedir. Bu konuda duyarlı olan Uşak’ın gelmiş geçmiş valilerine de bir Uşaklı olarak çok teşekkür ederim.
Uşak’ta doğayı korumaya çalışan ve sessiz sedasız işlerini en iyi şekilde yapmaya çalışırken hep doğayı ve yaşamı korumak üzerine hareket ettiler.
Bana göre: Sayın Bülent Güngör Müdürüm ve ekibi, Çokrağan Mağarası’nın koruma alanı ilan edilmesinde ve Murat Dağı’nın Uşak kısmının madencilere açılmamasında büyük bir rol oynayarak Uşak’ın doğasını korumuşlardır.
Onun için Sayın Güngör ve ekibine bir Uşaklı olarak çok teşekkür ediyorum.