1 Eylül 1922

Osmanlı Klasik Dönemi'nde belediye hizmetleri kadılık ve vakıflar üzerinden yürütülmekte iken kurumsal belediyecilik Tanzimat Dönemi reformlarıyla ortaya çıkmıştır.

Uşak Belediyesi'nin ilk binası ise günümüzde Köme Mahallesi'nde bulunan Kırık Minare muhitinde idi. Uşak Belediye'si o dönem sonraları "Orta Kahve “diye bilinen tek katlı binada hizmet vermekteydi. Bu mekân günümüzde Uşak Ulu Cami önünden Küçük Bedesten'e ilerleyip Kırık Minare muhitine dönüldüğünde Hisarkapı Uluyolu ile Yücelti Sokak'ın başlangıcındaki köşe binanın olduğu alanı işgal etmektedir.

Uşak Kazası ‘nda 1894 yılında çıkan "Koca Yangın" sonrası Uşak Belediyesi Uşak Hanedanından Acemoğlu Ailesi tarafından Uşak Un Pazarı'nda yapılan binaya taşınarak hizmete devam etmiştir. Uşak Un Pazarı diye anılan muhit günümüzde "Mende Pazarı" olarak adlandırılmaktadır. Acemoğlu Ailesi tarafından bağışlanan bu bina tahta merdivenlerle çıkılan dört odalı ahşap bir binadır.

Fdb13B44 Dbbe 4E1A Ac3A 0Fd3F2A61727

Uşak’ta Eşme koyunu yaygınlaştırma projesi için başvurular başladı Uşak’ta Eşme koyunu yaygınlaştırma projesi için başvurular başladı

Türk Ordusu tarafından 1 Eylül 1922 günü Yunan işgalinden kurtarılan Uşak Kazası ‘nda Yunan Küçük Asya Ordusu tarafından çıkarılan yangın "Un Pazarı “nda bulunan Uşak Belediye Binası’nı harap etmiştir. Ve Uşak Belediye Binası Paşa Hanı üst katı kiralanarak oraya taşınmıştır. Uşaklı Yazar Haşim(Tümer)Bey bu durumu şöyle aktarmaktadır;

“Ve belediye, Paşa hanı içinin üst katında kiraya geçti. Belediye 1922'den 1960 senesine kadar 37 sene burada kaldı.”

Uşak Belediyesi 1960 yılında Ulu Cami yanında yeni yapılan binasına taşınmıştır. Günümüzde ise 2021 yılından beri Sarayaltı Mahallesi Ramazan Akar Sokak’taki yeni binasında hizmete devam etmektedir.

Kaynak: Bülten