Uşak’ta yılın Ahisi kim oldu? Uşak’ta yılın Ahisi kim oldu?

9 Temmuz 1921
Yunan Athinaiki Gazetesi 9 Temmuz 1921 tarihli nüshasında Yunan Küçük Asya Ordusu'nun Uşak Kazası ‘ndaki taarruz hazırlığından şöyle bahsetmektedir ;

Taarruz Hazırlığı

Sürekli Topçu Atışı-Ordumuz Zafere Hazırlanıyor-Yabancı Muhabirler Sürgün Altında-Ordu İçinde Huzursuzluk Var

26 Haziran, Uşak(Cephe Muhabirimizden); Uşak, üç gündür sürekli top atışlarına maruz kalıyor. Mevcut durumda kuzeyden, doğudan ve güneyden sürekli, kesintisiz ağır topların patlama ve makineli tüfeklerin rahatsız edici sesleri duyuluyor. Üstelik bombardıman uçaklarının yaban arıları gibi öfkeli gürültüsü top seslerini bastırıyor. Bütün askerler ve hatta Uşak Türkleri bütün bu topçu taliminin ordumuzun büyük taarruza hazırlık amacıyla yapıldığını anlıyorlar. Eğer Mustafa Kemal hile yaparak Yunan bölgesine birçok casusu soksaydı ve yine de Elefterios Venizelos'un savaş planını anlaması çok zor olurdu. Bizim yüksek rütbeli subaylarımız, komutanlarımız dışında hiç kimse bu planı zorlasa da sonuca varamaz. Birliklerin gece boyunca yer değiştirmesi kurallarına uygun olarak gerçekleşir. Geri çekilme emri, birlik komutanına son anda iletildiği için, hareketin yönü veya süresi sıklıkla yeni bir emirle değiştirilir; ancak askerlerimiz itiraz etmeden uyuyorlar, çünkü her şeyin plana uygun olduğunu ve tüm bu hareketlerin saldırının hazırlanması için yapıldığını biliyorlar, ki bu seçimler Genelkurmay tarafından yapıldı.

Kaynak;

Athinaiki Gazetesi,(Jülyen) 29 Haziran 1921,s.1

Yunanistan mezkûr tarihte Jülyen Takvimi kullanmaktadır. Ve Gregoryen/Miladi takvimden 10 gün geriden devam etmektedir. Gazetenin 29 Haziran 1921 tarihi miladi 9 Temmuz 1921 gününe denk gelmektedir.

Kaynak: Bülten