Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), 20 Ekim 2023 tarihinde Denizli Organize Sanayi Bölgesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen Bölgesel İstişare Toplantısı'na önemli katılımlarla düzenlendi. Toplantıya, Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Güngör de katılarak sektörün sorunlarını gündeme taşıdı.

Güngör, 2022 yılında yapılan yönetmelik değişikliği sonucu, üretim fazlası elektrik satışına sınırlama getirilmesi ve tüketim fazlası elektrik için uygulanan ulusal tarifenin yüksek olması nedeniyle GES (Güneş Enerjisi Santrali) kuran sanayicilerin maddi kayıplar yaşadığını belirtti. Bu kayıpların önlenmesi için yasal düzenlemeler yapılmasını ve dağıtım bedeli konusunda OSB yönetimlerine yetki verilmesini önerdi. Ayrıca, elektrik giderlerinde olduğu gibi, atık su arıtma tesislerinde kullanılan kimyasal giderlere teşvik uygulanması gerektiğini ve arıtma tesislerinde çalışan personel için stopaj muafiyeti talep etti.

Toplantıya katılan Afyon, Uşak, Denizli ve Kütahya Organize Sanayi Bölgeleri Yönetim Kurulu Başkanları ve Bölge Müdürleri, genişleme ihtiyacı olan OSB'lerin özel mülk sahipleri ile yaşanan hukuki sorunlar nedeniyle kamulaştırma süreçlerinin uzun sürdüğü, yatırımcıların arsa taleplerinin karşılanamadığı konularında benzer sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi. Kamulaştırma sorunlarının çözümlenmesi için Arsa Ofisi uygulamasına geri dönülmesi gerektiği önerisi de gündemdeydi.

Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi “İlahiyat Fakültesi” oldu Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi “İlahiyat Fakültesi” oldu

OSBÜK Başkanı Memiş Kütük ise OSB temsilcilerinin dile getirdiği sorunları ve beklentileri, ilgili bakanlıklar ve kamu kurumlarına ileteceklerini belirtti. Ayrıca, OSB Uygulama Yönetmeliği'nde değişiklikler yapılacağını, OSB'ler arasında tecrübe paylaşımını teşvik etmek amacıyla Kardeş OSB Projesi'ni başlattıklarını ve kamulaştırmaların hızlandırılması için çalışacaklarını açıkladı. OSB Müdürlerine yönelik eğitim programları düzenlenmesi ve sektördeki gelişmelerin daha yakından takip edilmesi konularında da çaba harcanacağı belirtildi.
 

Muhabir: Seher ZEYBEK