Dünya üzerinde sıfır atık hedefine ulaşma gayesinde bireyleri sürece dahil etmek, atılabilecek en önemli adımlardan birisidir. “Depozito iade sistemi” ise tüm dünyada önde gelen yöntemlerden bir tanesi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Çevre Ajansı’nın yönetiminde çalışmaları sürdürülen Depozito Yönetim Sistemi’ne geçiş çalışmalarında yavaş yavaş sona geliniyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm ülkede Depozito Yönetim Sistemi’ne başlanması hedefleniyor. 2025 yılında ulusal çapta devreye girecek sistem ile 0.1 ile 3 litre hacme sahip tek kullanımlık ambalajlar geri dönüşüme kazandırılacak. Her bir şişe veya kutu başına 25 kuruş ödenecek ve bu paralar alışverişte kullanılabilecek. 

Depozito Iade

Depozito iade sistemi, alkolsüz içecekler, içme suyu, doğal mineralli sular, alkollü ve alkolsüz bira, malt içecekler, enerji ve sporcu içecekleri, şarap, meyve suları, süt ve süt ürünleri gibi ambalajlı ürünleri kapsayacak.

Uşak'ta tarım ve hayvancılık faaliyetlerine denetim Uşak'ta tarım ve hayvancılık faaliyetlerine denetim

Depozito Iade (1)

Bu sistem, tek kullanımlık ambalajların geri dönüşümünü teşvik ederek çevreye önemli katkılar sağlamayı hedefliyor.

Depozito Iade (3)

İlk etapta 5 bin i̇ade makinesi kurulacak

Bakanlık, ilk etapta 5 bin noktada iade sistemini kurmayı planlıyor. Belediyeler, Millet Bahçeleri, üniversiteler, zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar ve kafeteryalar gibi insan trafiğinin yoğun olduğu alanlar iade makinelerinin kurulacağı yerler arasında. Vatandaşlar, iade ettikleri her bir şişe veya kutu için 25 kuruş depozito alacak. Bu bedel, Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden açılacak “e-cüzdan” hesabında birikerek alışverişlerde kullanılabilecek.

Kaynak: Haber Merkezi