Müdürlük tarafından yapılan açıklamada, “Çiftçilerimiz hasat döneminde pazarlama sorunu yaşamayacak. Fiyat dalgalanmalarının önüne geçilerek tarım ve gıda piyasalarında istikrar sağlanacak.

Asgari sözleşme şartları Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenecek. Sözleşmeye tabi ürünlere ve üretim varlıklarına sigorta yaptırılarak oluşacak risklere karşı hem alıcı hem üretici korunacak” bilgisi verildi.

Sözleşmeli Üretim Yaygınlaştırılmaya çalışılıyor

5488 Sayılı Tarım Kanunun 13'üncü maddesinde sözleşmeli üretim ile ilgili olarak düzenleme yapılmak suretiyle; Tarımsal üretim planlamasına katkı sağlanacak, Çiftçilerimiz hasat döneminde pazarlama sorunu yaşamayacak, tarıma dayalı sanayicimiz istediği miktar ve kalitede ham maddeye erişim sağlayacak, Fiyat dalgalanmalarının önüne geçilerek, tarım ve gıda piyasalarında istikrar sağlanacak, Üretim sözleşmesine tabi ürünlere ve üretim varlıklarına sigorta yaptırılarak oluşacak risklere karşı hem alıcı hem de Üretici korunacak,  Sözleşme özgürlüğü esas alınmakla birlikte, tarafların hak ve sorumlulukları ile üretimin sürdürülebilirliğini koruyacak şekilde sözleşmeye ilişkin genel şartlar Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenecek,

Kanun değişikliği ile getirilen uzman ara bulucu ve basit yargılama usulü, sözleşmeli üretimde ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkları kısa sürede çözüme kavuşturacak.

Çiftçi ile alıcı arasındaki güç dengesizlikleri giderilecek ve özellikle küçük üreticilerimizi korumak amacıyla, tüm yargılama ve icra takip giderlerinden üreticilerimiz geçici olarak muaf tutulacaktır. Bu giderler avans olarak ödenecektir.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK