Yerel Uşak tarihi araştırmacısı Ömer Aşçı, “Mareşal Fevzi Çakmak’ın yeğeni Uşak Emniyet Müdürü Adnan Çakmak-Sabahattin Ali Ölümü-Uşak Olayları” hakkında son araştırmasını kaleme aldı.

Uşak Çarşamba pazarından 1000 TL’ye neler alınır? Uşak Çarşamba pazarından 1000 TL’ye neler alınır?

Ömer Aşçı (1)

Adnan Çakmak 1959'daki Uşak olayları sırasında, Uşak Emniyet Müdürüdür. Uşak Olayları şöyle seyretmiştir;

30 Nisan 1959’da CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün Uşak gezisi büyük olaylara neden oldu. İnönü’nün, Kurtuluş Savaşı’nda karargâh olarak kullandığı evi ziyaret etmesi, Uşak valisi tarafından önlenmek istendi ve toplanan kalabalık İnönü'yü ve yanındakileri protesto gösterilerinde bulundu. Valinin, ziyaretin engellenmesi yönündeki emrini kabul etmeyen Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanı o gün görevden alındılar. Görevden alınan emniyet müdürü Adnan Çakmak'ın yerine Kütahya Emniyet Müdürü Vahdet Vural vekâleten atandı.

Uğur Mumcu, 1973 yılında bir dost meclisinde Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Heyeti Başkanlığı yapan Mareşal Fevzi Çakmak’ın kardeşi Üsteğmen Nazif ÇAKMAK oğlu olan yeğeni Adnan ÇAKMAK, Albay Talat Turhan'dan Sabahattin Ali'nin ölümü hakkında duyduklarını şöyle rivayet etmektedir; “Sabahattin Ali sınırdan Kırklareli’ne getirildiğinde sorguya çekildi. Fakat konuşmadığı için sıkıştırıldı ve bu sıkıştırma sırasında öldü. Hem de inleyerek kollarımda can verdi…” Ancak Adnan Çakmak, Uğur Mumcu olayı yazmak istediğini söyleyince bu sözlerinin arkasında durmamıştır. Sabahattin Ali, hakkında açılan davalar nedeniyle Bulgaristan'a kaçma girişimi sırasında yakalanarak işkence eşliğinde İstanbul’dan gelen polis şefi Ahmet Demir tarafından sorguya çekilmiştir.

Muhabir: Salih Kılınç