TGRT Belgesel kanalının gezi rotasında bu hafta Uşak yer aldı. Programda,  Âşıklar Şehri, İlklerin Şehri, olarak da bilinen Uşak’ın değerleri detaylı bir şekilde ele alındı.

Tgrt Uşak'ta

Köklü tarihinde çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Uşak, topraklarında birçok milletten iz taşıyor. Doğasından kültürüne pek çok önemli değeri programda ekranlara geldi. Ciritin başkenti olan Uşak, tarihinde yine bir ilke imza atarak Türkiye’de kurulan ilk kadın cirit kulübüne sahip. Güncel olarak ise Uşak’ta 32 adet atlı cirit takımı bulunuyor.  Ayrıca Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, programın konuğu olarak Uşak hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Vali Ergün Tgrt

SON DAKİKA: 3.5 Büyüklüğünde Deprem SON DAKİKA: 3.5 Büyüklüğünde Deprem

Uşak’ın tarihi zenginliklerle dolu bir olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Ergün, “Uşak tarihi elimizdeki kayıtlara göre M.Ö. 6 bin yıl öncesine dayanıyor. Bu dönem içinde Lidyalılar var, Persler var, Romalılar, Selçuklular, Osmanlı İmparatorluğu ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti dönemini kapsayan bir süreç. Milli mücadele döneminde Uşak yine önemli bir yere sahip. Kurtuluş savaşında 2 yıl düşman işgalinde kalan bir ilimiz uşak. Yerel kahramanlarıyla da kurtuluş savaşına büyük katkılar sunmuştur. Büyük Taarruz 30 Ağustos’ta bitti ama Uşak’ın kurtuluşu da 1 Eylül’dür. Yunan orduları başkomutanı 1 Eylül’de esir alınıyor. Uşak’ta Atatürk’ün huzuruna getiriliyor. Biz onun için diyoruz ki kurtuluş savaşı fiilen Uşak’ta tamamlandı. Uşak’ta tarih ve turizm denilince Uşak Müzesi mutlaka gezilip görülmesi gereken bir müze. 6 bin yıl önceki eserlerden başlayan günümüze kadar gelen birçok eser sergileniyor.  2 bin eser, 43 bin koleksiyona denk geliyor bu. Bir diğer yanı ise Uşak Müzesinde Karun hazineleri sergileniyor. 432 parça som altından yapılmış eserleri Uuşak müzesinde görebiliriz.

Geri Dönüşüm Uşak

“geri dönüşümün başkenti uşak”

Uşak’ta bizim şu an aktif 3 adet Organize Sanayi Bölgemiz var. 2’si İl Merkezi’mizde 1’i Karahallı ilçemizde. Bu üç sanayi bölgesinde 23 bin çalışanımız mevcut. Uşak sanayisi geri dönüşüme dayanıyor. Geri dönüşümün başkentidir Uşak. Aslında atık olarak kullanılacak birçok madde başta tekstil telefleri olmak üzere Türkiye’nin her bölgesinden Uşak’a geliyor. Uşak’ta tekrar geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor. Uşak aslında termal kaynaklar açısından da zengin bir ilimiz. Banaz ilçemizde termal su kaynaklarımız var. Biz bu su kaynaklarını seracılığı geliştirmek amacıyla tarıma dayalı sera organize sanayi bölgesi kurma girişimlerine başladık. Şu anda yatırımcı davet süresine girdik. Buradaki amacımız 2 bin 400 dekarlık alanda kapalı ve termal suyla ısınan bir tarım alanı oluşturmak. Yaklaşık 3 bin kişinin de istihdamına olanak sağlayacak.” Dedi.

Muhabir: Ece Yıldırım