SGK’dan 45 meslek grubu için erkek emeklilik müjdesi geldi. Bu meslek grupları yıpranma payı sayesinde daha erken emeklilik fırsatına sahip oluyor.

SGK erken emeklilik hakkı olan meslekler listesini güncelledi. Bu meslek grupları arasında madencilik, gazetecilik, askerlik ve polislik gibi meslekler yer alıyor. Ek prim hakkı olan bu meslek grupları emeklilik yaşını öne çekme şansına sahip oluyor.

sgk

ERKEN EMEKLİLİK HAKKI OLAN MESLEKLER

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yıpranma payı alacak meslekler listesi güncellendi. Bu listede yer alan 45 meslek için erken emeklilik fırsatı var. Erken emeklilik hakkı olan mesleklerden bazıları şöyle:

Madenciler (Yeraltı çalışanları)

Askerler (Subay, astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve erler)

Polisler ve MİT mensupları

Radyoloji teknisyenleri ve diğer sağlık çalışanları

Gazeteciler ve basın çalışanları

İtfaiyeciler

Demir ve çelik fabrikası çalışanları

Cıva üretim tesislerinde çalışanlar

Kurşun ve arsenik işleriyle uğraşanlar

Cam fabrikası ve atölye çalışanları

Çimento fabrikası çalışanları

Cezaevi ve infaz kurumu personeli

YIPRANMA PAYI NE DEMEK?

“Yıpranma payı,” Türkiye’de bazı meslek gruplarının çalışma koşullarının zorluğu nedeniyle erken emeklilik hakkı kazanmalarını sağlayan bir düzenlemeyi ifade eder. Bu düzenleme, özellikle tehlikeli veya zor koşullarda çalışan kişilere uygulanır. Yıpranma payı kapsamında çalışanlar, her yıl çalıştıkları süreye ek olarak belli bir oranda gün kazanırlar, bu da emeklilik yaşlarını erkene çeker.

Emeklilikk (1)

YIPRANMA PAYI NASIL HESAPLANIR?

Yıpranma payı, Türkiye’de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında “fiili hizmet süresi zammı” adıyla düzenlenmiştir. Bu kapsamda belirli meslek gruplarına sağlanan bir haktır. Yıpranma payının hesaplanması, kişinin çalıştığı mesleğin zorluğuna ve bu meslek gruplarına tanınan ek süreye bağlıdır. Hesaplama süreci şu şekildedir: Yıpranma Payı (Fiili Hizmet Süresi Zammı) Uygulanan Meslekler: Yıpranma payı, maden işçileri, sağlık çalışanları, polisler, gazeteciler, itfaiyeciler gibi belirli meslek grupları için geçerlidir. Bu mesleklerde çalışanlar için her yıl belirli bir süre fiili hizmet süresine eklenir.

Yıpranma Payı Oranları: Yıpranma payı oranı mesleğe göre değişir.

90 gün (her 360 güne ek 90 gün): Maden işçileri gibi çok tehlikeli mesleklerde çalışanlara uygulanır.

Uşak'ta bugün 3 kişi hayatını kaybetti Uşak'ta bugün 3 kişi hayatını kaybetti

60 gün (her 360 güne ek 60 gün): Basın ve gazetecilik, polislik gibi mesleklerde geçerlidir.

45 gün (her 360 güne ek 45 gün): Sağlık çalışanları, itfaiyeciler gibi riskli meslekler için uygulanır.

Kaynak: Haber Merkezi