Hiç sulanmadan yetiştirilebilen,  bir dekarda 6-10 ton verime ulaşabilen,  yüzde 18-22 protein oranı ile yoncaya eşdeğer olan tek yıllık bir yem bitkisi Lenox, Yemlik Kolza ve ot tipi yem şalgamı, Yayalar köyünde 100 dekarlık bir alanda yetiştirildi. Bu hayvan yemi bitkisi hayvanlara yedirildiğinde süt verimi de yüzde 20 artıyor.

Sivaslı Kaymakamı Funda Hamza Çaldağı, Sivaslı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri ile Yayalar köyüne giderek incelemelerde bulundu.

Çaldağı’nın ilk durağı, bir büyükbaş hayvan işletmesi oldu. Kaymakam Çaldağı, daha sonra lenox yem bitkisi ekili alanlarda incelemelerde bulundu.

Sivaslı Kaymakamı Hamza Çaldağı, Yazi isleri Müdürü Yaşar Çelik, Sivaslı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Besim Akçin ve beraberlerindeki heyetle birlikte  Yayalar köyünden Emine Coşkun’a ait büyükbaş işletmeye ziyaret gerçekleştirip, ardından yine işletme sahibi Emine Coşkun’a ait  Lenox yem  bitkisi ekili  alanda uzmanlardan bilgi aldı.

İşletme sahibi Emine Coşkun, işletmesinde 200 büyükbaş hayvan yetiştirdiğini belirtti. Coşkun, hayvanların yem ihtiyacını karşılamakta güçlük çektiğini belirterek, “İlçemiz Tarım ve orman Müdürlüğü teknik personelinin yönlendirmesiyle yaklaşık 100 dekarlık bir alana 2022 Ekim ayında slajlık yem olarak lenox bitkisi ektim. Şu anda bu yemlik bitkinin hasat zamanı gelmiştir” dedi.

İlçe tarım teknisyenlerinin verdiği bilgiye göre; Lenox, Yemlik Kolza ve ot tipi yem şalgamı olarak ta bilinen ve hiç sulanmadan yetiştirilebilen, dekara 6-10 ton verime ulaşabilen, %18-22 protein oranı ile yoncaya eşdeğer olan tek yıllık bir yem bitkisidir.

Hasadına başlanan alanlardan hayvanlara yedirildiğinde süt veriminde yüzde 20 oranında artış sağlanmaktadır.

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK