Ebe Leyla GÜVEZ, Ebe Nuriye GÖKKAYA ve Hemşire Turan KANDEMİR tarafından yürütülen projelerle, erken teşhis ve tedavi ön planda tutularak sağlık hizmetleri sunuluyor. Rahim ağzı kanseri taraması (HPV-PAP SMEAR TESTİ) ve bağırsak kanseri taraması (GGK) başta olmak üzere çeşitli tarama programları, Sivaslı Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Merkezi binasında, belde ve köy sağlık evlerinde başarıyla gerçekleştiriliyor.
- HPV-PAP SMEAR TESTİ Nedir ve Neden Yapılır?
HPV-Smear testi, kadınlara özel bir rahim ağzı tarama testidir. Rahim ağzındaki kanser öncüsü durumları kontrol etmek amacıyla yapılan bu test, erken teşhis ve tedavi için büyük önem taşır. Test, kanser olmayan ancak uzun yıllar sonra kansere dönüşme riski taşıyan lezyonları erkenden tespit etmek amacını güder. Smear testi, kanser başlamadan önceki yıllarda ortaya çıkan lezyonları saptamak adına önleyici bir adımdır.
- HPV-PAP SMEAR TESTİ Nasıl Yapılır?
Papsmear testi, vajinaya yerleştirilen özel bir alet ve yumuşak bir fırça kullanılarak sadece birkaç dakika süren bir işlemdir. Bu test sırasında genellikle acı duyulmaz ve alınan hücre örneği laboratuvar ortamında incelenir.
- HPV-PAP SMEAR TESTİ Ne Zaman Yapılmalıdır?
Kadınlarda serviks kanseri tarama programı kapsamında, 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV-DNA testi yapılması önerilmektedir.
Sivaslı Toplum Sağlığı Merkezi, kanserle mücadelede sağlık taramalarını ve bilgilendirme çalışmalarını sürdürerek toplum sağlığını koruma hedefine büyük katkı sağlıyor.