Sivaslı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından “1- 7 Nisan Kanser Haftası” etkinlikleri kapsamında kanser mücadelesinde önemli bilgiler paylaşıldı. Kanser mücadelesinde erken tanının oldukça önemli olduğunu, kanser erken teşhis edildiğinde tedavinin ve yaşam kalitesinin artırılabildiğini belirtildi.

Ülkemizde kanser ve kanserden korunma konusunda farkındalığını artırmak için her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında “Ulusal Kanser Haftası” etkinlikleri düzenleniyor.

Sivaslı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Şadan Ülker, “Günümüzde bulaşıcı olmayan hastalıklar (dolaşım sistemi hastalıkları, diyabet, kronik hava yolu hastalıkları, kanser ve benzeri) dünyada çok sık görülen, öldüren ve engelliliğe neden olan hastalıklar haline gelmişlerdir. Kanser de, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kanser, ortak özellikleri nedeniyle çok sayıda hastalığa verilen bir ortak isimdir. Kanser başlığı altında toplanan yüzlerce hastalığın ortak özelliği ise şudur: “Vücudumuzdaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması.”

Sivaslı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Şadan Ülker Kanserin belirtilerini genel olarak şu şekilde özetledi;

•             Memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesi

•             Uzun süreli ses kısıklığı veya öksürük

•             Yeni bir ben ya da mevcut bir bende değişiklikler olması

•             İyileşmeyen bir yara

•             Koltuk altı, boyun, kasık gibi cilt altında ele gelen yumru

Karavan tutkunları Uşak’ın Eşme ilçesinde buluşuyor Karavan tutkunları Uşak’ın Eşme ilçesinde buluşuyor

•             Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler (ishal, kabız olma)

•             Zor veya ağrılı idrara çıkma

•             Yemekten sonra hazımsızlık

•             Yutmada zorluk

•             Bilinen hiçbir neden olmadan kilo kaybı veya alımı

•             Karın ağrısı

•             Açıklanamayan gece terlemeleri

•             Kanlı idrar, dışkıda kan görülmesi, düzensiz adet kanamaları, burun ve diş eti kanamaları

•             Cilt altında kanama (toplu iğne başı kadar küçük kırmızı döküntüler, kolay ortaya çıkan morarmalar)

•             İştahsızlık, zayıf veya çok yorgun hissetme.

Çoğu zaman, bu belirtiler kansere bağlı olmadığı söyleyen Ülker, “ Ancak birkaç haftadır süren belirtileriniz varsa, sorunların olabildiğince erken teşhis edilip tedavi edilebilmesi için bir doktora görünmek önemlidir. Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Günümüzde kanserin %30-50’si önlenebilir. Bu, kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınma ve erken teşhis ile mümkündür. Birçok kanserin iyileşme olasılığı, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse yüksektir. Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle, kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmalıdır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir” dedi.

Toplum tabanlı kanser tarama programları

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM)  ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yürütülmektedir. Meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir klinik meme muayenesi, 2 yılda bir mamografi çekilmesi yöntemiyle yapılmaktadır. Rahim ağzı kanseri taraması; Ülke genelinde 30 - 65 yaş arası tüm kadınlarımıza 5 yılda bir HPV -DNA  ile tarama  ücretsiz olarak  yapılmaktadır. Kalın bağırsak kanseri taraması;  50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGT) ve 10 yılda bir kolonoskopi yapılarak taranmaktadır. Her üç tarama sonrası şüpheli bulunan vakalar 81 ilde faaliyet gösteren Tarama Sonrası Teşhis Merkezlerimize yönlendirilmektedir.

Muhabir: Ece Yıldırım