Uşak’ın mahalli yazarları Muammer Sakaryalı ve Hasan Ali Mercan yazdıkları son kitapları için Sivaslı’da bir imza günü düzenledi. İlçede yoğun bir ilgi ile karşılanan ikili, YSG muhabirine açıklamalarda bulundu.
Son kitabı Babanın Gölgesi hakkında bilgiler veren Muammer Sakaryalı, “Yeni kitabıma benim de hiç ummadığım kadar güzel tepkiler geldi. 1. Baskı bitmek üzere. Herhâlde herkesin bir babası olduğu için, babasıyla bir sorunu veya sorunsuzluğu olduğu için herkese dokundu. Ayrıca benim kuşağım, benden 10 yaş büyükler ve benden 10 yaş küçükleri düşünecek olursak geniş bir kitlede, “beni anlatmışsın. Yaşamımız ne kadar çok birbirine benziyor. Çocukluğumuz çok benziyor birbirine. Bana yeniden çocukluğumu yaşattın” gibi tepkiler geldi. En son “Çok cesur, çok akıcı, çok yalın bir dille anlatılmış” şeklinde tepkiler geldi. İyi gidiyor. Yazmaya motive ediyor beni bu yorumlar. 3. Kitabım bu benim. 1. Kitabım 2005 yılında arkeoloji sanat yayınlarından çıkmıştı. İnais'Ten İnay'A bir monografi çalışması. Üniversitelerden şu anda 80 kadar atıf var. 2. Kitabım ise 2010 yılında çıktı. Kışladağ’dan mektup var. Kışladağ altın madeninin bölgeye verdiği zararları suya, toprağa, havaya, insana ve canlılara verdiği zararları bir bir anlatan, Türkiye’deki altın madenciliğinin sömürge madenciliğini anlatan bir prototiptir.
Yazmak size neler hissettiriyor?
Epey eskiden beri yazarım. Günlük de yazıyorum. Ama kitap çalışması anlamında yazmak daha önemli bir iş. İyi ki de yazıyorum. Varoluşumu ifade ettiriyor bana. Yoksa hayatın tadı tuzu yokmuş gibi bir duygu içine giriyorum. Yaşamımın bir parçası benim için yazmak” dedi.
Uç Böceğim Uç şiir kitabının yazarı emekli öğretmen Hasan Ali Mercan, şiirlerinin kitap olma sürecini anlattı.
Mercan, “Gençlik yıllarım Sivaslı’da geçti. Bilinçlenme, mücadele ve birikimim tamamıyla Sivaslı’ya aittir. Sivaslı’da öğretmenlik yaptım. 15 sene kaldım. Şiirlerim de hep Sivaslı’ya aittir. İlk şiir kitabım. 2’ncisi de yolda. Tepkiler olumlu. Şiirlerimi sosyal medyada yayınladığım zaman dostlarımın desteği ile kitap haline dönüştürme kararı aldım. Çok olumlu eleştiriler var. Çevremden gelen geri dönüşler beni mutlu ediyor. Sivaslı’da, Selçikler’de, Sazak’ta sınıf öğretmenliği yaptı.Ben uzun söylemeyi, konuşmayı pek sevmeyen bir insanım. Şiir de zaten uzun hikayelerin kısa imgelerle anlatımı. Öylece başladım. Her zaman olmuyor tabi. Türkiye’de ülkemizde yaşanan olumlu ve daha çok olumsuz etkiler var. Bunlar insanı bazı şeyleri yazmaya zorluyor. Dolayısıyla biz de biriktirdiklerimizi sevdiklerimizle, dostlarımızla paylaşmak istedik. Ortaya bu şiir kitabım çıktı” dedi.