Sözlerine Erzincan İliç'te dün meydana gelen maden kazası dolayısıyla madencilere ve tüm milletimize geçmiş olsun dilekleri ile başlayan Güneş, “AK PARTİ iktidarlarında sağlıkta büyük değişim ve dönüşüm yaşanmış; birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinden aile hekimliğine geçilerek vatandaşlarımızın daha yakından takip edilmesi sağlanmış; 24'ü şehir hastanesi olmak üzere, 757 yeni hastane ve 414 hastane ek binası yapılarak nitelikli yatak oranımız yüzde 6,4'ten yüzde 81'lere çıkarılmış; 869 olan yoğun bakım yatak sayımız tam 28 kat artırılarak 24.800'lere çıkarılmış; 100 bin kişiye düşen yoğun bakım yatak sayısı bakımından OECD ülkelerinin üzerine çıkarılmıştır. Sağlık insan gücü sayımız 379 binden 1 milyon 410 bine; hekim sayımız 91 binden 194 bine; diş hekimi sayımız 16.370'ten 46.370'e; ebe ve hemşire sayımız 113 binden 310 bine çıkarılmış; hasta memnuniyet oranımız da yüzde 39,5'ten 70'lere çıkarılmıştır” dedi.
“DİŞ HEKİMLERİ İSTİHDAMI SAĞLADIK”
Yasada diş hekimleri ile ilgili bilgilere yer veren Güneş; “Bu kanun teklifimizle mesleğini serbest olarak icra eden diş tabiplerine ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde bir diş hekimi istihdam etme imkânı sağlayarak diş hekimlerimizin istihdamında artışı, aynı zamanda mesleğine yeni başlamış hekimlerimize de tecrübeli hekimlerimizden istifade ederek mesleklerinde deneyim kazanma imkânını sağlamış olacağız” ifadesini kullandı.
“EBELERİN EĞİTİMİNİ AB NORMLARINA YÜKSELTTİK”
Ebelerin lisans eğitimi aldığını hatırlatan Güneş, “Ebelerin eğitimlerini asgari eğitim koşullarının yeniden belirlenmesini sağlayarak Avrupa Birliği normlarıyla uygun hâle getirdiğimiz gibi, ebelerimize sınırları Sağlık Bakanlığımızca belirlenecek küçük cerrahi girişimleri yapabilme yetkisi verilerek normal doğum teşvik edilmekte. Bu teklifle ebelerin uzun yıllardan beri uygulayageldiği küçük cerrahi girişimlerin hukuki altyapısını da oluşturmaktayız” dedi.
Güneş açıklamarına şu bilgileri vererek devam etti: “Yoğun bakım yatak sayımız son yirmi yılda 28 kat artarak 24.800'lere ulaşmasına rağmen yoğun bakım uzman sayımız aynı oranda artmamıştır. Yoğun bakım uzman sayısını arttırabilmek için acil uzmanlarımıza yoğun bakım uzmanlığı eğitimi alabilme imkânı sağlamaktayız.
Yine çocuk sağlığı ve hastalıkları ana bilim dalına bağlı yan dallar arasına "sosyal pediatri" yan dalı ekleyerek, çocukların sağlıklı gelişimini takip edip gerekli önlemleri alma imkânı sağlıyoruz.
Yine tıbbi beşerî ürünlerin ruhsatlarının verilmesi kriterlerini yeniden belirliyor ve ruhsat sonrası ürünlerin kontrolü için rastgele numune alma yöntemiyle süreç takibi yapılarak Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ve AmerikaN Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) gibi örgütlerle uyumlu hâle getiriyoruz.
Ülkemizde 30 bine yakın serbest çalışan eczane bulunmaktadır. Serbest çalışan eczaneler yılda 2 kez denetlenmektedir. Eczanelerin denetlenmesinde daha önce yetki sahibi olmayan eczacılarımıza bu yetki verilerek eczacılarımızın da teftiş heyeti içinde yer almasını sağlıyoruz.
209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ve Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun'un 5'inci maddesini Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarını da dikkate alarak yeniden düzenliyoruz. Yan dal uzman ihtiyacımız her geçen gün daha da artmaktadır. Hekimlerimizin yan dal uzmanlığına olan ilgisini artırabilmek için daha önce taban ek ödeme miktarını Temmuz 2023'te 2 kat artırmış olmamıza rağmen tavan miktarı değişmediği için yan dal uzmanlarının aldığı döner sermaye miktarında önemli derecede değişiklik olmamıştır. Bu yaptığımız düzenlemeyle yan dal uzmanları, doçentlerin ve profesörlerin tavan ek ödeme miktarını 200 puan artırarak yan dal uzmanlarımıza daha fazla ek ödeme alma imkânı sağlıyoruz.
"Bakanlık ve bağlı kuruluşlar ile kamu kurum ve kuruluşların haricîndeki kuruluş veya kişilerce sağlık hizmetleri dışında, Kurum içinde veya hizmetin gerektirdiği yerde kurumdan istenecek bilgisel görüş, proje, araştırma ve benzeri hizmetler kurumca kabul edilecek esaslara bağlı olmak üzere yapılabilir." denmektedir. Bu hizmetler neticesinde elde edilen gelirin dağıtılmasında 2547 sayılı YÖK Kanunu'yla da uyumlu hâle getirmek için safi gelirin dağıtılan miktarını yüzde 65'ten yüzde 85'e çıkararak bilimsel çalışmaları teşvik ediyoruz.
Sağlık çalışanlarımıza maaş, sabit ödeme, taban ek ödemesi, teşvik ödemesi şeklinde ödeme yapılmaktadır. Maaş ve sabit ek ödeme genel bütçeden ödenmektedir. Taban ve teşvik ödemesi döner sermayeden yapılmaktadır. Taban ek ödemesi sağlık çalışanlarımızı teşvik etmek için performansa dayalı olmadan yapılan ek ödeme sistemi olup bunların hangi durumlarda verilebileceğini ve hangi durumlarda verilemeyeceğini net bir şekilde kanuni düzenlemeyle belirliyoruz. Üniversiteler ile Sağlık Bakanlığı hastanelerinde birlikte kullanım sözleşmesi yapılabilmektedir. Bu birlikte kullanılan hastanelerde üniversite öğretim elemanlarının çalışabilmesi ve döner sermayeden gelir elde edebilmesi için sözleşme şartı getirilmektedir. Sözleşme yapma mecburi olmayıp tercihe bırakılmaktadır. Sözleşme süresinin de üç yıl yerine iki yıllık süreler hâlinde yapılmasını sağlıyoruz. Bu kanuni düzenlemeyle sözleşmenin hangi şartlarda feshedilebileceği kriterlerde belirlenmektedir. Sağlık Bakanlığı denetimine tabi sağlık tesislerinin içine sağlık turizmindeki her türlü kuruluş alınırken, bu kurallara uymayanlara yapılacak maddi cezalar bir taraftan yüzdelik dilim olarak artırılırken, aynı zamanda cezalara alt limitler getirilerek kurallara uyulmasının sağlanması amaçlanmaktadır.
Yine, malpraktis davalarına karşı sağlık çalışanlarımızın mağduriyet yaşamaması için çalışanlarımıza 2010 yılından beri mali sorumluluk sigortası yaptırma zorunluluğu getirilmiştir. Bu sigorta bedelinin yarısı çalışan tarafından, yarısı Sağlık Bakanlığı tarafından ödenmektedir. Malpraktis nedeniyle kaybedilen davalar da kurumca ödenmekte ve sağlık çalışanına rücu edilmekteydi. 2022 yılı Mayıs ayında yaptığımız düzenlemeyle malpraktis nedeniyle devlet üniversitesi ve tüm kamu kurum, kuruluşlarında çalışan sağlık çalışanlarımıza karşı açılabilecek cezai davaların açılabilmesi için soruşturma iznini Valilik veya Bakanlık yerine Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından verilmesini zorunlu hâle getirdik.
Yine, kaybedilen ve kurumca ödenen tazminat davalarının sağlık çalışanına rücu edilip edilemeyeceğini, yine, Mesleki Sorumluluk Kurulunun kararına bağladık. 10/7/2003 tarihli ve 4924 sayılı Kanun'la eleman temininde güçlük çekilen yerlerden Sağlık Bakanlığının sözleşmeli ve vizeli personel çalıştırabilme imkânı getirilmiştir. Vizeli veya sözleşmeli personel kadro sayımızı 27 binden 36 bine çıkararak ülkemizin her tarafında özellikle uzman hekimlerinin dağılımında daha dengeli hâle getiriyoruz.
Yine, 4924 sayılı Kanun'a tabi personelin genel hayatı etkileyen afet, salgın hastalık durumları, olağanüstü hâl, seferberlik, savaş gibi durumlarda ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının harekât ve benzeri ihtiyaçlarında hem yurt içi hem yurt dışı görevlendirme yetkisi veriyoruz ve bu süreyi de iki aya kadar uzatabiliyoruz.
Yine, 4924 sayılı Kanun'a göre sözleşmeli personelin sözleşmelerinin hangi şartlarda feshedilebileceği ve sözleşme sonrası nerelerde göreve başlayabileceğini belirlediğimiz gibi sözleşmesi sona eren 657'ye tabi devlet memuru kadrosunda bulunan personelin sözleşme sonrası on gün içinde görevine başlamasını zorunlu hâle getiriyoruz.
Yine, 4924 sayılı Kanun'a göre sözleşmeli personelin disiplin cezalarının nasıl uygulanacağını ve hangi şartlarda sözleşmesinin feshedileceği belirlenmektedir.
Yine, beşerî tıbbi ürünlerin, tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin geliştirilmesi ve performansların değerlendirilmesi için insanlar üzerinde yapılabilecek bilimsel araştırmaların şartlarını ve cezai müeyyidelerini daha detaylı hâle getiriyoruz. Bu kanuni düzenlemede sağlık çalışanlarımızın ve toplumumuzun lehine birçok yararlı düzenleme yapmaktayız.”