Comburt Ovası ile Uşak Belediyesi arasındaki su savaşı yıllardır bitmek bilmiyor.  Sonunda  bu savaşta hakem pozisyonunda bulunan bir bürokrat en büyük darbeyi yedi.  Şimdi bu savaşın başlangıç sürecine kışça bir göz atalım:

Comburt Ovasında bulunan 5 köye tarımsal kullanım amaçlı su temin edebilmek için; 2007 yılında  “SS Ayrancı Baltalı Küçükler, Çamsu ve Gürlek Köyleri Sulama Kooperatifi” kuruluyor. Tarımda su kullanmak isteyen köylüler de bu kooperatife üye olup ödedikleri aidat karşılığı su alabiliyor.

Uşak Belediyesi, kendi mücavir alan sınırları içerisinde bulunan Uşak halkının ortalama yıllık 18 milyon metreküp su ihtiyacının 3 milyon metreküpünü Yukarıkaracahisar Köyünde bulunan Çokaran Mağarası suyundan, 3 milyon metreküpünü Küçükler su havzasından kalan 6 milyon metreküp ihtiyacını da kuyulardan ve diğer kaynaklardan karşılıyor.

Küçükler Barajının yapımı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 2000’li yılların başında başlıyor ve 2008 yılında sulama kooperatifine devrediyor.

DSİ Uşak Müdürlüğü garantör konumunda suyu da yüzde 50,44’ünü “SS Ayrancı Baltalı Küçükler, Çamsu ve Gürlek Köyleri Sulama Kooperatifi ”ne tarımsal amaçlı, yüzde 49,56’sını da kentin içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere Uşak Belediyesi’ne tahsis ediyor.

Uşak 9. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı Kapılarını Açtı Uşak 9. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı Kapılarını Açtı

Comburt köylüleri ile Uşak Belediyesi arasındaki su kavgasının başlangıcı 2020 yılına dayanıyor.  Köylülerin iddiasına göre: 20 Ağustos 2020 yılında Uşak Belediye Başkanı Sayın Mehmet Çakın, köylülerin suyu hoyratça kullandığını belirterek, onların yıllık su istihkakının bittiğini ileri sürüp vanayı kapatıyor ve köylülere su vermiyor.

Köylüler, Comburt Ovasında yetişen meşhur fasulyelerinin, çileklerinin meyvelerinin ve ekinlerinin susuzluk yüzünden kuruduğunu belediyenin Küçükler su havzası civarında kuyulara açarak fazladan su çektiğini ileri sürüyor.

Aynı durum 2021 yılının 8. ayında bir kez daha tekrar ediyor. Uşak Belediyesi, kooperatifin yani köylülerin yıllık su istihkakının dolduğunu ve vahşi sulama yaptıklarını ileri sürerek kooperatife su veren vanayı kapatıyor.

Köylüler, suyu vahşice ve hoyratça kullandıkları yönündeki belediyenin ithamlarını incitici ve aşağılayıcı buluyorlar ve haklarının yendiğini düşünüyorlar.

Derhal karşı atağa geçerek, eski defterleri karıştırmaya başlıyorlar. Onlar da Uşak Belediyesi’nin küçük ortak olduğunu düşünerek, ortaklığın giderilmesi ve Küçükler Barajı suyunun kullanım haklarının sadece kendilerine verilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri genel Müdürlüğü (DSİ) düzeyinde resmi başvuruda bulunuyor.

Sayın Tüfekçi’yi tanımadığım için görevden alınması hakkında köylülerin bana anlattığı gibi “Siyaseten” diyemeyeceğim.  Ama köylüler bu kanıda.

Bana göre Uşak Kentsel Dönüşüm Alanı palas pandıras hayata geçirilen ve yaşam pratiğinde oldukça sıkıntılı bir projedir. Bu projenin aksaklıklarına çok değindim. Ancak, hiç aklıma bile gelmeyen bir sorunu siz, Değerli https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi Okurları bana aktardı. Ve yazmamı istedi.

Sorun Şu. Burada TOKİ Ortaokulu var. İşte bu okulun yanındaki yol kentsel dönüşüm alanının ana caddelerinden birisiymiş.  Veliler, burada bir iki çocuğun araçlar tarafından çarpılarak ufak tefek yaralamalı kazalar meydana geldiğini, ancak, çocukları için çok korktuklarını ve burası için acil önlem alınmasını istediklerini aktardı.

Ne derler; “Elçiye zeval olmazmış”

Salih KILINÇ

Editör: Seher ZEYBEK