Uşak İdare Mahkemesi yıkılan Belediye İşhanı için ‘yürütmenin durdurulmasına’ karar verdi. Ancak iş hanı çoktan yıkıldı. Bu ilginç olay Uşak Belediye Meclisi’nde ek gündem maddesi olarak kabul edildi. Bugün yapılacak ikinci oturumda görüşülmesi bekleniyor.

İCRA MEMURLUĞU 40 NOLU İŞYERİNİ ATLAMIŞ

Belediye İş hanı bodrumunda bulunan UMPAŞ Holding’e ait Anbera AVM olarak kullanılan 1-23-24-36-37-38-39-41-42-43-44-45-46-47-48-49-50-51-52-53 ve 54 nolu bağımsız taşınmazlar UMPAŞ Holding’in Ziraat Bankası’na olan borcundan dolayı Uşak 2. İcra Dairesi tarafından satışa çıkarıldı.

Ancak, Anbera AVM. San. Ve Tic. A.Ş. adına kayıtlı 40 bağımsız bölüm, bir yanlışlık sonucu; İcra Dairesinin 2020/1618 Esas kararında liste dışı kaldı.

Uşak Belediyesi meclis ve belediye encümen kararı ile İş hanının bodrum katında bulunan bağımsız bölümün satın alınmasına karar verdi. Bağımsız 21 işyerinin tapusu, 23 Kasım 2023 tarihinde Uşak Belediyesi üzerine tescil edildi. 40 nolu bağımsız bölümün tapusu ise Ziraat Bankası üzerinde kaldı.

Uşak Belediyesi iş hanı için ‘riskli yapı’ sürecini başlattı. Uşak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün 06.03.2023 tarih, 5896049 sayılı kararı ile binanın riskli olduğu tescil edildi.

Işhanı 1

ZİRAAT BANKASI’NA TEBLİGAT YAPILMADI

Binanın riskli olduğuna dair tebligatlar hak sahiplerine iletildi. Ancak, Uşak 2. İcra Dairesince yapılan yanlışlık sonucu, satışta 40 nolu bağımsız bölümün sahibi görülen Ziraat Bankası’na tebligat yapılmadı.

Ziraat Bankası A.Ş. de Uşak Belediyesi aleyhine; “yıkım kararı verilen iş hanında bulunan bağımsız yerinin, yıkımdan sonra fiziken bir dükkân kalmayacağını ve taşınmazının değer kaybına uğrayacağı” gerekçesiyle Uşak İdare Mahkemesi’ne “yürütmenin durdurulması ve idari işlemin iptali” için dava açtı.

Ziraat Bankası A.Ş.’nin talebini değerlendiren Uşak İdare Mahkemesi, 2024/872 Esas nolu kararında; “yıkım ihalesine çıkılmadan önce 6306 Sayılı Kanun’da belirtilen yıkım ve tahliye işleri yapılmadan önce tamamlaması gereken prosedürün eksiksiz olarak yerine getirilmediği” gerekçesiyle yürütmenin yani yıkımın durdurulmasına karar verdi. Ancak, iş hanı çoktan yıkılmıştı.

Ishannı (1)

NE OLACAK ŞİMDİ?

Uşak Belediye Meclisi, gündeme aldığı bu ek maddeyi bugün görüşecek. Uşak Belediyesi, devam eden yıkım işlemlerinin durdurulmasının, ileride telafisi mümkün olmayan hukuki süreçler doğuracağından endişe ediyor. Onun için uyuşmazlığın sulh ve tasfiyeye kabul ve feragat yoluyla çözülerek sona erdirilmesini planlıyor.

Bu amaçla, bugünkü oturumda meclis üyelerinden belediye başkanı veya görevlendireceği kişilere hak sahibi bankayla görüşme yaparak sulhen çözülmesi için yetki isteyecek.

Ishannı (2)

BELEDİYE İŞHANI LANETLİ Mİ?

Uşak Belediye İş hanı yapımına dönemin CHP’li Belediye Başkanı Muhterem kemikli tarafından 1977 yılında başlandı.  İşhanı yapılırken Başkan Muhterem Kemikli’nin harcamaları usulüne uygun yapmadığı gerekçesiyle görevden alındığı rivayet edildi.

Yarın Banaz ve Uşak'ta elektrik kesintisi var Yarın Banaz ve Uşak'ta elektrik kesintisi var

İşhanı, 12 Eylül askeri darbesinin ardından 12 Eylül Cuntası tarafından atanan hem vali hem belediye başkanı olan kişiler tarafından 1981 yılında tamamlanarak o dönemde Uşak’ın en modern üç iş hanından biri olarak hizmete girdi.

Ishannı (3)

Bir önceki AK Partili Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın döneminde yıkım kararı alındı. Ancak yıkım 31 Mart yerel seçimi sonrası belediye başkanlığını kazanan CHP’li Özkan Yalım’a nasip oldu.

İşhanı, yıkımı sürerken 5 Ocak 2025 Pazar günü acı bir olay yaşandı. Kepçe ile yıkım işini yapan operatör Bayram Tut (60) yıktığı beton bloklarının altında kalarak yaşamını yitirdi.

Şimdi de yıkılan iş hanı için mahkeme yıkımın durdurulması kararı verdi. İster istemez insanın aklına yıkımdan sonra bile uğursuzlukların devam ettiği iş hanı için, “yoksa lanetli mi?” sorusu gelmiyor değil.

Muhabir: SALİH KILINÇ