Karahan; “Uşak Belediyesi görevini yerine getirmeyerek suça ortak olmuştur. Ege İş Sağlığı ve Güvenliği Federasyonu nezdinde Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız” dedi.
Belediye İşhanının yıkılmasında meydana gelen iş kazası ile ilgili açıklamada bulunan Uşak İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği Başkanı, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İbrahim Ethem Karahan, “İşin sahibi Uşak Belediyesi gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almamıştır/aldırmamıştır, gerekli kontrolleri yapmamış, işi tamamen müteahhidin inisiyatifine bırakmıştır, bundan dolayı da asli kusurlu olarak en az müteahhit kadar suça ortak olmuştur” dedi.
Pazar günü Belediye İşhanının yıkılması esnasında iş makinesi operatörünün enkaz altında kalarak feci şekilde can verdiğini belirten İbrahim Ethem Karahan, “Gerekli önlemler alındığında iş kazaları yüzde 98 oranında önlenebilir. Türkiye’de iş kazalarının yüzde 60’a yakını tek başına inşaat sektöründe yaşanmaktadır, gerekli önlemler alındığında inşaat sektöründe de ölümcül iş kazaları en aza indirilebilir” dedi.
HER ŞEY KAĞIT ÜSTÜNDE
Yıkım işini Uşak Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün ihale ettiğini ancak bu işi kontrol edecek ve rehberlik sağlayacak elemanları görevlendirmediğini vurgulayan Karahan, “İhale ve yıkım sürecinde her şey kağıt üstünde çözülmüş ama iş tamamen müteahhidin inisiyatifine bırakılmış. Yıkım planı hazırlanmış, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı talep edilmiş, fenni mesul kağıt üstünde görevli gösterilmiş ancak sahada işi takip eden hiç bir personel görevlendirilmemiş” dedi.
İHALE ŞARTNAMESİ GERÇEĞE UYGUN HAZIRLANMAMIŞ
Belediye işhanının şehrin merkezinde ve komplike bir yapı olduğunu, bundan dolayı da yıkım işinin normal bir bina gibi yapılamayacağını ifade eden Karahan, “Uşak Belediyesi, ihale şartnamesinde bir kurnazlık yaparak 5 katlı binayı 4 katlı göstermiş, böylelikle de istenecek yıkım işleri yeterlilik belgesini geçmişe yönelik hiçbir uzmanlık gerektirmeyen en alt sınıfa (Y3) sokmuş. Halbuki yapı, resimlerde de açık şekilde görüleceği üzere beş kat, bodrum ve kuleyi de hesapladığımızda yapı 7 kata ulaşıyor. “Yıkım İşleri Müteahhitlik Yeterlilik Tablosu” nda; bina yüksekliğinin 13.5 m, yapı yüksekliğinin 17.5 m’yi geçtiği durumlarda “Y2 Grubu Yeterlilik Belgesi” olan müteahhit yıkımı gerçekleştiriyor. Belediye İşhanında bina yüksekliği 15 m, yapı yüksekliği de 21 m’yi buluyor. Bu durum da gösteriyor ki; binayı Y2 Grubu Yeterlilik Belgesi olan, son beş yılda 50 bin metrekare yıkım yapmış bir müteahhitlik firması yıkabilir” dedi.
BELEDİYE FELAKETE DAVETİYE ÇIKARMIŞTIR
Uşak Belediyesi’nin hem hazırladığı şartname ile hem de sahada işi kontrol edecek personel görevlendirmeyerek resmen suç işlediğini ve felakete davetiye çıkardığını vurgulayan Karahan, “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na göre; iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınması zorunluluğu, işverenin geniş anlamda işçiyi gözetme borcunun kapsamında yer alır. İşyeri ortamı ve çalışma koşullarındaki iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almak işverenin sorumluluğundadır. Uşak Belediyesi hazırladığı şartname ile tecrübesiz bir firmanın yıkımı yapmasını sağlamış, diğer taraftan da kağıt üstünde gösterilen teknik personele sahada gerekli denetim ve rehberliği yaptırmayarak asli kusurlu olarak en az müteahhit kadar suç işlemiştir. Bununla ilgili olarak da hem Uşak İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği hem de başkan yardımcısı olduğum Ege İş Sağlığı ve Güvenliği Federasyonu nezdinde Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız” diye konuştu.