Akıllı kart sistemine geçmek istemeyen 12 ve 23 nolu hatta çalışan 38 otobüs işletmecisi 14 Şubat Cuma günü Uşak Belediye binası önüne araçlarını çekerek, talepleri yerine getirilene kadar çalışmayacaklarını belirtmişler ve 4 gün boyunca sefere çıkmamışlardı.
Otobüs işletmecilerinin talepleri neydi? Kısaca hatırlayalım: Uşak Merkez, Dikilitaş Otobüs Hattı Başkanı Ramazan Sayan basın açıklamasında; “Bugün burada belediye başkanımızın verdiği sözleri yerine getirememesi ve otobüsçü esnafını zor duruma sokan davranışları nedeniyle toplanmış bulunmaktayız.
Seçimden öne başkanımızın yanındayız dedik, araçlarımızı kullandırdık Bize 100 litre mazot sözü vermişti ve 6 ayda bir zammınızı alacaksınız demişti. 65 yaş üzeri ve engelli kartları için devlet desteği kadar destek verecekti. Mehmet Çakın’ın verdiği desteği de kesti. Biz zaten Mehmet Çakın döneminden bu yana kart konusunda mahkemeliğiz.
Mahkeme devam ettiği için biz otobüslerimize kartları taktırmadık. Özkan Başkan bize 9 günde 27 bin TL ceza yazdırdı. Araçlarımıza toplamda 1,5 milyon TL ceza yazılmış. Durum böyle olunca bizde eylem kararı aldık.
Bize, “Kart sistemine geçmediniz” diye ceza yazılıyor. Mahkeme devam ederken nasıl geçelim? Mahkemenin kararını bekliyoruz. Biz art niyetli bir şey yapmıyoruz. Sadece hakkımızı arıyoruz. Hak aramak suçsa ceza yazmaya devam etsin.
Bizden alınan yer parası kanuni değil. Daha önce de Şekerevleri hattından bir arkadaşımız mahkemeye verdi. 2023-2024 yılları yer parası iptal oldu. Parasını ödeyenlerin ki gitti.
Şimdi onun yerine 25 bin TL ruhsat parası isteniyor. Yüzde 50 zam yapıp 24 bin TL’ye çıkarmış. Belediyenin bunu almaya hakkı yok” demişti.
Bunun üzerine Uşak Belediyesi 4 gün boyunca kendi otobüsleri, Denizli ve Manisa Büyükşehir Belediyelerinden gelen 7 otobüsle yolcu taşımış, hatta Uşak Belediye Başkanı Sayın Özkan Yalım da otobüs seferleri yapmıştı.
Yeşil Sivaslı Gazetesi İnternet Haber Sitesi muhabiri Ece Yıldırım kızımla bu olayları takip etmiş hatta arada 17 nolu Sarayaltı-Huzurkent seferi yapan otobüs işletmecilerinin derdini de haberleştirmiştik.
Yine Ece kızımla bu kez bütün bu yaşananlara Uşak Belediyesi ne diyor? Onu araştırdık. Nasıl tek kanatlı kuş uçmazsa bizde tek taraflı habercilik olmaz diyerek belediyenin sesine kulak verdik.
“UŞAK BELEDİYESİ AK PARTİ DÖNEMİNDE ALINAN KARARLARI UYGULAMAK İSTEDİ”
Bundan sonrası tamamen yetkililerden aldığımız bilgilere dayanıyor. “Elçiye zeval olmaz” deyip toparladığımız bilgileri siz değerli okurlarımızla paylaşmak istedik.
Bundan önceki Belediye Başkanı Mehmet Çakın döneminde Uşak Belediye Meclisi 5 Haziran 2020 tarihinde toplu taşımada akıllı kart sistemine geçmek için karar aldı ve yeni bir yönetmelik hazırladı. Sonra da kartlı sistem için ihaleye çıktı. İhale, araya 31 Mart 2024 yerel seçimleri girdiği için ertelendi.
“AKILLI KART SİSTEMİNİN PATRONU ŞİRKET DEĞİL UŞAK BELEDİYESİ’YMİŞ”
Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan döneminde Çalık Grubu’na ait Aktif Bank’ın yan kuruluşu olan E-kart Şirketi Uşak’ta toplu taşıma akıllı kart sistemini üstlenmiş, açılan davaları kaybedince cihazlarını bırakarak Uşak’tan çekilmişti.
Ece kızımla edindiğimiz bilgilere göre; bu cihazları Uşak Belediyesi 10 milyon TL+KDV gibi bir rakamla satın alıyor. Belirlenen yüzde 1 komisyonda Uşak Belediyesi Halk bank hesabına yatırılması gerekiyormuş.
Anladığımız kadarıyla Uşak’ta yeni dönemde uygulanacak akıllı kart sisteminde şirket falan yok. Tek patron Uşak Belediyesi’ymiş
“OTOBÜS İŞLETMECİLERİ NİÇİN EYLEM YAPTI?”
Tabi bu soruyu belediye yetkililerine sorduğumuzda aldığımız cevabı sizlere aktarmaya çalışıyoruz. Dedik ya elçiye zeval olmazmış. Uşak Belediyesi yetkilileri, akıllı kart sistemi sayesinde otobüs işletmecilerinin mali kayıt altına alınacakları, bu yüzden vergi kaçıramayacakları için akıllı kart sistemine karşı çıkıyorlarmış. Şu anda basit usul vergiye tabi olan otobüsçüler, kendi gösterdikleri gelir ve gider durumuna göre belediyeye ödeme yapıyorlarmış. Şimdi tüm kazançları kayıt altına alınacağı için bundan huzursuz olmuşlar.
BOZANKAYA’NIN OTOBÜSLERİ PEK YAKINDA HİZMETE GİRİYOR
Türk firması Bozankaya tarafından tamamen Türkiye’de üretilen ve Uşak Belediyesi’ne hibe edilen 5 elektrikli otobüs var ya hah işte o otobüslerde hiçbir sıkıntı yokmuş. Gelmeyen bir otobüs kalmış. Otobüslerin plaka ve şahadetname belgesi çıkarılması işlemleri uzadığı için sefere konamıyormuş.
Pek yakında, ücretsiz olarak Uşak-hastane ve üniversite arasında seferlere başlayacaklarmış.
Birde Uşak kamuoyunda bu otobüslerin bakım ve onarım işleri için fahiş fiyata bir firmayla Uşak Belediyesi arasında anlaşma olup olmadığını sorduk.
Aldığımız cevap: “Hiçbir firmayla anlaşmamız yok. Otobüslerin bakım ve onarımı için yakında bir ihale düzenleyeceğiz. Hangi firma uygun fiyat verirse onunla anlaşacağız” oldu.
Tarafsız gazeteciliğimiz gereği, neredeyse bir haftadır Uşak’ın gündemine oturan toplu taşıma krizi konusunda iki tarafın görüş ve düşüncelerini de sizlere aktarmaya çalıştık.