Alp, Sorkun su kapanı yerine yapılan barajın bir an önce bitirilmesi gerektiğini yoksa dün gece yaşanan şiddetli yağışlarda olduğu gibi her zaman şanslı olmayacağımızın altını çizdi.

Uşak İnşaat Mühendisleri Odası binasından yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Oda Başkanı Ümit Alp, Uşak’ın büyük bir sel felaketinin eşiğinden döndüğünü söyledi.

Alp, “Dün akşam geç vakitlere kalmadan şehrimizin bir bölgesine şiddetli bir yağış oldu. B u yağış sele ve afete dönüşmek üzereydi. Biz de sele ve afete dönüşmemesi açısından biraz daha itinalı olması için bir basın açıklaması yapma ihtiyacı hissettik” dedi.

Alp, “İlimizin kuzeyinde bulunan Sorkun, Belkaya, Paşacıoğlu,  Eğlence, Dağdemirler, köylerinde şiddetli bir sağanak yağış olayı yaşanmıştır. Normalde şehrimizde yılda 55 mm/558 metrekare yağış olurken, dün bahsettiğim bölgede 50 mm/ metrekare bir yağış meydana geldiğini tahmin ediyoruz. Tahmin ediyoruz. Çünkü bölgede bir meteoroloji ölçüm istasyonu bulunmamaktadır.

Elimize geçen bilgilere göre; dün gece şehir merkezine 23 - 28, mm Murat Dağı eteklerine 44 mm yağmur yağmıştır. Kuzey bölgelerine ise 50 mm civarında bir yağmur yağdığını öngörmekteyiz. Bu da ilimize bir yılda yağan yağmurun onda birinin, 3-4 saat içerisinde 50 kilometre karelik bir alana yağması demektir” şeklinde açıklamada bulundu.

Toplam 50 kilometrekarelik bir alanda 3-4 saat içerisinde bir yıllık suyun üçte birinin 9 Sele Deresi aracılığıyla kent merkezine ulaştığını kaydeden Alp, “Burada 1970’li yıllarda yapılmış bir sel kapanı vardı. Aybey ve Bozkurt mahallerinin bitiği bir noktadır. Bu sel kapanı yerinden kaldırıldı ve baraj inşaatı başladı.

 şeklinde açıklmada bulundu.

r"  kilometre karelik bir alana yağması demektir. ngörmekteyiz.şanan şiddetli yağışlarda olduğu gibTabii ki şehrimizde içme suyu ve kullanma suyu kıtlığının olduğu bir devirde bir baraja ihtiyaç vardır. Fakat burada kaldırılan sel kapanı yerine yapılan suyu engelleyici tahkimatın görevini yapıp yapmadığı çok önemlidir. Burada yağmur sularının akması için kurulan bir tek su savağı suyla doldu ve tıkandı. Bunun sonucu yaklaşık 300 dönüm ekili alan sular altında kaldı. Geçici setin üzerinden geçen su aktı. Şiddetli yağmur biraz daha devem etseydi. Facia yaşanır Uşak’ı sel basardı. Gerek barajı yapan firma elamanları, gerekse valilik, belediye ve İl Özel İdaresi canla başla çalışarak facianın önüne geçti. Hepsine teşekkür diyorum” dedi.

“Şehir içerisindeki köprüler tıkandı ve işyerlerini su bastı”

Dokuz Sele çay yatağında bir takım iyileştirmeler yapıldığını hatırlatan Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp, “Problem, şehir içerisinde bulunan tarihi köprülerin altından su geçişi sırasında çalı çırpı gibi bir takım şeylerin suyun geçişini engellemesinden kaynaklandı. Su akmadı ve Hacı Gedik hanı civarındaki işyerlerine su doldu.

Bu açıdan tarihi yerlerdeki yapıların yeniden bakıma gerekmektedir. Bu bakım doğru yapılmaz ise şehrimiz her zaman bu tehlike altındadır. Onun harici şehrin sel kapanın yerine yapılan betonarme barajın bir an önce tamamlanması gerekiyor. Eğer tamamlanmazsa şehirde risk devam edecektir. Bunun için de buraya doğru bütçenin hazır ayrılması yüklenici firmanın bu barajı hızlı yapması gerekiyor. Bir mazerete gerek yok. Çünkü bu barajı doğru ve hızlı yapmazsak afet mazeret tanımaz ve afet oluşur. O yüzden bütçenin hızlı getirilmesi ve hızlı imalatın yapılması sağlanmalıdır Tarihi yapılarda köprü altlarının işini doğru temizlenmesi gerekiyor.

Köprülerin ve köprülerde hasar alıp almadığının kontrol edilmesi ve tarihi köprülerin yenilenmesi gerekir. hasar olan bölümler olduğunu ben gözlemlediğim bir de tarihi yapıların köprülerin olduğu yerlerde pürüzlülüğü in azaltılıp suyun daha hızlı bakması sağlanmalı böylelikle tahribat minimize edilmelidir. Oda olarak Uşak halkına büyük geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

 İnşaat mühendisleri olarak da bu tip teknik konularda bizlerden de bilgi alınması ve bu bilgilerimizden faydalanarak problemlerin minimize edilmesini sağlamakta fayda var. Hatta geçen hafta Uşak Üniversitesi'nde “Afeti konuşuyoruz” isimli bir çalıştay vardı. Burada bu konuyu dolaylı da olsa gündeme getirmiştik. Ama bugün afeti olmadan konuşuyor olmak güzel.

Bilebildiğim kadarıyla can kaybı olmadı, yaralanma olmadı duymadım. Ciddi anlamda bir mal kaybı bilgisi de bize gelmedi.

Can kaybı olmadan şey olması sevindirici bir durumdur. Keşke sel afetine yönelik hiçbir şey olmasaydı. Hacmin büyüklüğü açısından bir şey söyleyeyim. Bu yapılacak baraj 1.250.000 metreküp hacme sahip olacağı bilgisi var elimde. Eğer dünkü yağışı bir günde toplamış olsaydık bu barajı bir günde dolduruyordu. Hacmin ne kadar büyük olduğunu göz önüne getirebilmeniz için söylüyorum. Yani sel kapanı eski olduğu yerden Hacı Bekirler Mahallesi'nin olduğu noktaya kadar hami suyla dolu duracaktı. 1.250.000 metrekare ya da en çok konuştuğumuz Küçükler Barajı'nın yaklaşık dörtte biri kadar hacme sahip bir barajdır. bir günde doldurabilecek durumdaydı.

Suyun büyüklüğü açısından bilmekte fayda var. İdarelerin aslında görevlere afetlerin olmadan müdahale etmeleridir. İdarelerin daha önce ön çalışmalar yaptıklarını duyuyoruz. Ama bazı konularda geç kaldıklarını görüyoruz. Aybey Mahallesi 3.Okan Sokak civarında evlere suyun vurduğunu duyuyoruz. İstimlak yapılmamış 9 Sele deresi kısmı var. Bu konuda bilgi birimlerimize tüm idarelerle paylaşmaya açığız.”

(SALİH KILINÇ / HABER)

Editör: Seher ZEYBEK