Akın GES Elektrik Üretim A.Ş. isimli şirket tarafından köyün 60 hektarlık merasının 35 hektarlık alanına Güneş Enerjisi santrali (GES) kurulabilmesi için yapılan ön ÇED toplantısı oldukça gergin bir ortamda gerçekleşti.

Şiddeti yağmura rağmen meralarına GES yapılmasını istemeyen köylüler toplantı alanına gelerek şirketi protesto etti. Bilgilendirme metnini okuyan şirket yetkilileri, gerilimin artması üzerine toplantı alnını terk ederek köyden ayrıldı.

Çiftlik köylüler hayvancılıkla geçindiklerini belirterek, meralarına ÇED kurulmasının kendilerinin ölüm fermanı demek olduğunu ileri sürdüler.

Ciftlikkoy (2)

“GÜNEŞ PANELLERİNDE KULLANILAN KRİSTAL SİLİKON BİTKİ VE HAYVANLARI ÖLDÜRÜYOR”

Köy merasında GES kurulmasına şiddetli karşı olduklarını belirten Çiftlik köylüler, Uşak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Uşak Tarım ve Orman Müdürlüğü gibi konuyla iligili devlet kurumlarına GES’ karşıtı dilekçeler vererek nedne karşı oldukalarını da şöyle ifade ettiler:

“Akın GES Elektrik Üretim A.Ş. isimli şirket, Uşak ili Banaz ilçesine bağlı Çiftlik köyümüzde, 211 Ada-1 Parselde; depolamalı güneş enerji santrali (GES) kurulu güç: 21,6 mwm/17,6 mwe depolama kurulu güç: 17,6 mwh, 35,15 ha” muhteviyatlı GES kurmak için Bakanlığa başvuruda bulunmuştur

Bu amaçla köyün merasından oluşan 35 hektarlık alanı 49 yıllığına kiralamak istemektedir.

Biz Çiftlik köyü sakinleri olarak mera alanlarımızda GES projesine karşıyız. Köyümüzün temel geçim kaynağı hayvancılıktır. 1200’ü küçükbaş, 1800’ü büyükbaş olmak üzere 3 bin civarında hayvanımız vardır.

GES yapılmak istenen 35 hektar alan meradır. Küresel iklim krizi nedeniyle yağış rejimi bozulmuş, kuraklık artmışken ve kısıtlı mera alanları kısıtlıyken yapılacak GES, bölgenin hayvan varlığını bitirecektir.

GES’ler konusunda araştırma yapan bilim insanlarına göre:

1) Güneş panellerinde kullanılan kristal silikonun içindeki silikon tetra

klorür çok zehirli, bitki ve hayvanları öldürüyor.

2) Güneş enerji panellerindeki zehirli kimyasallar toprak ve havaya

karışarak insan sağlığını tehdit ediyor.

3) Kadmiyum telüridli ve kurşunlu güneş panelleri ise böbrek ve kemiklerde

hasar ve kanser yapabiliyor. Panellerdeki kimyasallar, parçalanan, kırılan, eskiyen panellerden 5-6 ay içinde yağmurla yıkanıp çevreye ve

insana ulaşabileceği gibi, milyonlarca panel ileride (20 yıl kadar sonra) sökülüp çöpe atıldığında, büyük sorunlar yaratıyor.

4) Güneş hücrelerinden oluşan paneller çeşitli ağır metaller, katkı maddeleri (yarı iletkenler) genellikle insan sağlığına ve doğaya zararlı

olabilecek kimyasal maddeler içeriyor. Kanser yapabilen ve oldukçazehirli olan bu maddelerin başlıcaları: arsenit, kurşun, bakır, galyum, kadmiyum tellürid, kadmiyum sülfid, polyvinül florür, selenyum, kristalsilikon‘daki silikon tetraklorür. Saf kadmiyum böbrek ve kemiklere zararlı, kansere yol açabiliyor. Bu nedenle panellerin hem yapımı hem deileride 20 yıl kadar kullanıldıktan sonra sökülüp ortadan kaldırılmasındailgili koruyucu önlemlerin alınması gerekiyor. 20 yıl kadar sonra bunlar yenileriyle değiştirilmek zorunda olduğundan üretimin sürmesi ve bunlardaki ağır metallerin dolaşımı da söz konusu.

5) Bakım, onarım çalışmalarında, kuvvetli dolu, kaza ve yangınlarda da panellerdeki ağır metallerin çevredeki toprak ve sulara, besinlere

ulaşması olasılığı çok yüksek. Yine 18 ay süreceği söylenen inşaat faaliyeti sırasında ağır iş makinelerinin yaratacağı gürültü nedeniyle hayvanlarımızın düşük yapma riski mevcuttur. Bu güneş panellerinin altında bitki oluşumunun engellenmesi için ilaçlama yapılması kaçınılmaz. Bu ilaçlar yeraltı sularına karıştığında insan ve hayvan sağlığını tehdit edecektir.

Şirket faaliyete geçtiği durumda panellerin olduğu alanın etrafını çevirecek, bizler ve sürülerimiz panellerin olduğu alanın diğer tarafına geçemeyeceğiz.

Tüm bunlar göstermektedir ki; temiz bir enerji olan GES’ler; hayvancılık yapılan bölgelerde, tarım alanlarında ve insan nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde

yapıldığı durumda ekonomik ve sosyolojik zararlara neden olmaktadır.

Ciftlikkoy (3)

20 Bin Öğretmen Ataması Gerçekleştirildi! 20 Bin Öğretmen Ataması Gerçekleştirildi!

Bu nedenle:

Mera Komisyonu’ndan, mera alanlarımızın korunması konusunda tavır almasını ve ilgili şirketin mera alanımızdaki projesini reddetmesini talep ediyoruz.”

Muhabir: SALİH KILINÇ