Uşak İl Genel Meclisi, Atatürk’ün “Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir. İleri” emrini altında verdiği anıt ağacın ve antik Mesetimolos Mağarası’nın tanıtılması için kolları sıvadı.

Atatürk Anıt Ağacı

Ağustos ayı 1. Oturumu için Uşak Öz Merkez’de Kadir Uslu başkanlığında toplandı.

Toplantının tek gündem maddesi; Eşme ilçesi Takmak Köyünde bulunan anıt ağacın ve Eşme İlçesi Bekişli köyündeki Mesemitilos Mağarası Mağarası’nın turizme kazandırılması hakkında; Uşak Turizm Tanıtım ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla işbirliği komisyonu ve Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından hazırlanan raporların okunması oldu.

Aynur Yurtsever

“Anıt Ağaç kuruyor”

Uşak Turizm Tanıtım ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla işbirliği komisyonu Başkanı Aynur Yurtsever tarafından okunan raporda; “Eşme İlçesi Takmak Köyünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşlarıyla önemli kararlar aldığı, Kurtuluş Savaşında Takmak köyünün 1. Ordu Güzergâh Merkezi olduğu, batı Cephesi son muharebesinin burada yapıldığı tespit edilmiştir.

Uşak Anıt Ağaç

Meşe ağacı, 205-210 yaşlarında olup kurumaya yüz tuttuğu görülmüştür. Gerekli bakımlarının yapılarak tümsek ve çukurların tesviye edilmesi ve çevre düzenlemesinin yapılması gerekmektedir.

24 Ağustos’ta yapılacak Uluslararası Eşme Festivali için tuvalet ve su ihtiyacının giderilmesi, kalıcı olarak Turizme kazandırması için Eşme İlçesi Takmak Etnografya Müzesi’nin buraya taşınarak, aydınlatama, su tesisatı kurularak çeşme ve tuvalet yapılması, bilgilendirme levhalarının yenilenmesi ve burada bir kültür merkezi oluşturulması gerekmektedir” dedi.

Kaya Mezarları (1)

Kaya mezarlarına bakım gerekiyor

Uşak'ın Eşme ilçesi Düzköy yakınlarında bulunan Lidya uygarlığı şehirlerinden Mesotimolos kaya mezarları hakkında da komisyon olarak araştırma yaptıklarını kaydeden Yurtsever, “Düzköy’ün yaklaşık 300 metre kuzeydoğusunda yüksekçe bir tepenin Tümülüs olduğu görülür. Etrafı yüksekçe tepe ve kayalıklarla çevrili bir vadinin çevresindeki peri bacalarına kayalıklarda çok sayıda basit görünümlü tek odalı, sekili, kapıların bazıları dikdörtgen ve kemer kapılı olan kaya mezarlığına rastlamak mümkündür. Bunların Lidya Dönemi Uygarlığına ait mezarlar olduğu değerlendirilmiştir.

Kaya Mezarları

Yanlış botoks ölüme kadar götürüyor! Yanlış botoks ölüme kadar götürüyor!

Koruma altına alınarak ulaşım yollarının bakım çalışmalarının yapılması ve bilgilendirme levhaları tertip edilmesi gerektiği anlaşılmıştır.

Sonuç olarak Eşme İlçesi takmak köyünde bulunan tarihi meşe anıt ağacı ile Mesotimolos kaya mezarlarını turizme kazandırılması için gerekli tanıtım, dergi ve broşürlerin basılarak sosyal medyada tanıtıcı reklam vs, çalışmaları hazırlanması gerekmektedir” dedi.

Muhabir: Salih Kılınç