Bolu Kartalkaya kayak tesislerinde bulunan bir otelde çıkan yangın sonrası, tüm turistik tesislerin doğal afetlere karşı güvenliği gündeme geldi. Uşak İMO Başkanı Ümit Alp’ta Uşaklıların çokça tercih ettiği Murat Dağı kayak tesislerini yangın güvenliği yönünden değerlendirdi.

Üç gün önce Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan turistik otelde çıkan yangın sonrası 78 canı yitirmememiz tüm ülkeyi yasa boğdu. Aynı zamanda da ülkemizde bulunan kayak merkezi ve diğer turistik tesislerin doğal afetlere karşı ne kadar güvenli olduğunu sorgulamamıza neden oldu.

Yangnalp (1)

OTEL YANGININDA YETKİ KİMDEYDİ?

Uşak İMO Başkanı Ümit Alp, önce Kartalkaya Grand Kartal Oteli yangını hakkında gözlemlerini aktardı. Ölenlere rahmet, yaralılara şifalar dileyerek sözlerine başlayan Alp, “Bu yangında proje hazırlanması açısından bazı mimari ve mühendislik hataalrı gözümüze çarpmaktadır. Bir inşaat mühendisi olarak bu durum üzüntümüz daha da artırıyor” dedi.

Kartalkaya otel yangınında 83 milyon metrekare oranlık alanının Tarım ve Orman Bakanlığına kayıtlı tek tapu olduğunu kaydeden Alp; “Buranın kullanım yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmiş, bu bakanlıkta ihale ile 6-7 parsele otel yapılmasına izin verilmiştir.

İhaleyi alan firma ya da kişiler ilk işyeri açma ve kullanma ruhsatını veren o zamanki adıyla Bayındırlık ve İskân Bakanlığı şimdiki adıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmuştur.

Daha sonra denetleme ve ruhsat verme yetkisi yasalarda yapılan düzenlemelerle il özel idarelerine geçmiştir. Bu felakette yetkili Bolu İl Özel İdaresi’dir. Yasa, Kültür ve Turizm Bakanlığına da bu konuda çeşitli yetkiler yüklemiştir.

Bolu Belediyesi İtfaiye Ekibi, bölgede en büyük itfaiye teşkilatı elinde olduğu için yangın müdahalede yetkilidir. Ancak, hava şartları yüzünden itfaiye yangın bölgesine bir saati aşkın bir zamanda ulaşabilmiştir” ifadesini kullandı.

Kayaktesisi

Uşaklı çiftçilere müjde geldi Uşaklı çiftçilere müjde geldi

“İHMALLER ZİNCİRİ BU FACİAYI DOĞURDU”

Alp, yangın faciasını doğuran nedenleri de şöyle sıraladı: “İlk ruhsatı veren Bayındırlık İskan Bakanlığı, tadilat izni veren Bolu İl özel idaresi, binanın yangından korunması için ilgili yönetmeliğe uygun olup olmadığını denetlemesi gerekirdi.

Otel yapılırken yangın merdivenleri, yangına kaçış mesafesi gibi unsurlar dikkate alınmamış. Otel, yangına dayanıklı malzemeler yerine çıralı çam ahşapla kaplanmış. Yeterli denetim yapılmamış.

Oteli projesini çizen mimarın tutuklandığını duyduk. Bu mimar kadar, bu otele ruhsat veren, denetim görevini yapmayan resmi kurumlarında bu faciada sorumluluğu vardır” dedi.

Yangnalp (2)

“MURAT DAĞI KAYAK TESİSLERDE DE CİDDİ ÖNLEMLER GEREKİYOR”

Alp, Uşak ve Kütahyalıların çok tercih ettiği Murat Dağ kayak ve diğer turizm tesislerini de yangın güvenliği hakkında şöyle değerlendirdi:

“Murat Dağı kayak tesisleri orman içerisinde 1850 metre yükseklikte, termal hamamlar, kafeterya ve kalınacak evlerin bulunduğu turistik alan da 1450 metre yukarıdadır. Evler ahşap ve bungolov tipidir.

Murat Dağı turistik tesislerine yakın itfaiye teşkilatları, kuş uçuşu 35-40 kilometre, normal yoldan 50 kilometre uzaklıkta Gediz ve Banaz ilçe belediye itfaiyeleridir.  Ancak hava koşulları da kötü olursa  itafiyen ekipleri, Murat dağı’na da bir saatten önce ulaşamayabilir.

Murat Dağı’nda yazın sıcaktan orman yangınları çıkabilir. Onun için çok sayıda bol basınçlı hidrat yani yangın muslukları monte edilmeli, turistik tesislere yine kuvvetli basınçlı su vanaları ve su püskürten fıskiyeler takılmalı, personele yangın anında panik yapmaması ve ne yapacağını bilmesi için sıkça yangın eğitimi verilerek tatbikatlar yaptırılmalıdır.”

Murat Dagi Kayak Merkezi Kayak Pisti Telesiyej Teleferik Ve T Bar Hatti Bilgileri

Muhabir: SALİH KILINÇ