Mesajında Berat gecesinin, af, arınma ve kurtuluş gecesi olduğunu hatırlatan Çakır, bu gecenin önemini de şöyle aktardı:

Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla.

Cenâb-ı Hakk’ın lütuf ve inâyetiyle 24 Şubat 2024 Cumartesi gününü Pazara bağlayan gece Berât Kandilini idrak etmenin sevinç, huzur ve mutluluğunu yaşayacağız. Kaynaklarımızda rahmet, icabet, gufran ve takdir olarak isimlendirilen Berat gecesi, af, arınma ve kurtuluş gecesidir.

Berât kelimesi sözlükte; borçlardan, hastalıktan, suç ve cezadan kurtulmak anlamlarına gelir. Dînî bir terim olarak ise; günahlardan arınmak, temize çıkmak, ilâhî af ve mağfirete nail olmak demektir. Allâh’a kul olmanın mânevî zevkine ererek hata ve kusurlarını itiraf eden, işledikleri günahların farkına varmak suretiyle tevbe edip istiğfârda bulunan mü’minlerin ilâhi rahmete kavuşup günahlarından kurtulacakları ümit edildiği için bu geceye “Berât Gecesi” adı verilmiştir.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) bu gece ile ilgili olarak; “Allah Teâlâ –rahmetiyle- Şâban ayının on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve kelb kabilesinin koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” (Tirmîzî, Savm: 39) buyurmuşlardır.

BU GECEYİ TÖBE EDİP KUR’AN OKUYARAK EV NAMAZ KILARAK GEÇİRELİM

Mübarek geceler, Allâh’a karşı olan sorumluluklarımızın durumunu tespit etmek, hayatımızın çok hızlı seyreden akışı içerisinde fark edemediğimiz tavır ve davranışlarımızın muhasebesini yapmak için birer fırsattır. Bu gayeden hareketle Berât gecesini namaz kılarak, Kur’ân-ı Kerim okuyarak, tevbe-istiğfâr ve dua ederek geçirmeye çalışmak, hem sevap kazanmamıza hem de günahlarımızın bağışlanmasına vesile olacaktır. Zira bu gece, af ve mağfiret gecesidir. Sevgili Peygamberimiz (sav) bu gecede Allah’a çokça ibadet edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve bu gece güneş batınca Allah Teâlâ’nın dünyaya rahmetiyle tecellî ederek fecre kadar; “Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belâya dûçar olan yok mu, ona afiyet vereyim!..” buyurduğunu bizlere müjdelemiştir. (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salavât, 191)

Berat gecesi vesilesiyle bir kez daha hatırlatmak isterim ki, Berat’ın yegâne sahibi Yüce Rabbimizdir. Bununla birlikte her insanın beratı kendi elindedir. Zira bu dünyada ektiklerimizi ahirette biçeceğiz. Kalbimizi iman nuruyla aydınlattığımızda gerçek mutluluğa kavuşuruz. Ömrümüzü ibadet ve taatle geçirdiğimizde gönül huzurunu yakalarız. Nefsimizi terbiye edip ahlakımızı güzelleştirdiğimizde Yüce Rabbimizin rızasına erişiriz. Unutmayalım ki bizler Cenâb-ı Hakk’a bir adım yaklaşırsak, O bizlere daha ziyade yaklaşır. Hata ve günahlarımızdan nasûh bir tövbe ile uzaklaşırsak.

Müftü-2

Karahallı’da halk ekmek satışları başladı Karahallı’da halk ekmek satışları başladı

TÜM MAHLÛKATA RAHMET NAZARIYLA BAKIP ŞEFKAT VE MERHAMET GÖSTERELİM

Allah’ın mağfireti bizleri kuşatır. Kalbimizden kin, nefret, haset, öfke ve düşmanlık duygularını atıp af yolunu tutarsak Yüce Rabbimiz bizleri affına mazhar kılar. Kendimiz için istediğimiz güzellikleri başkaları için de isteyebilirsek Cenâb-ı Hak bizlere tüm güzellikleri ihsan eder. Mazlum ve mağdurların, zorda ve darda kalmışların imdadına yetişebilirsek Allah Teâlâ da bizlere yardım eder. Allah’ın emirlerini hürmet, muhabbet ve tazimle yerine getirip yasaklarını Allah için terk edebilirsek; içinde yaşadığımız çevreye, tabiata ve tüm mahlûkata rahmet nazarıyla bakıp şefkat ve merhamet gösterebilirsek Merhametlilerin En Merhametlisi olan Rabbimiz her zaman bizlere rahmetiyle muamele eder. Kısacası hayat rehberimiz Kur’an-ı Kerim’i, onu yaşanmış bir hayata dönüştüren Resul-i Ekrem’in (s.a.v.) sünnetini doğru anlayıp doğru yaşayabilirsek Allah hiçbir zaman bizleri istikametten ayırmaz. Nefsimizin bitmek tükenmek bilmeyen arzularına, hırslarına, tutkularına, hevâ ve heveslerine gem vurabilirsek Cenâb-ı Mevla bizlere gerçek özgürlük beratımızı verir.

KUR’ANI ANLAYARAK YAŞAYALIM

Bu itibarla, Berat gecesinin bilerek veya bilmeyerek işlenen hata ve günahlardan tevbe ederek, günahların kalplerde bıraktığı kirlilikten arınma, sıkılan ve bunalan ruhların Yüce Rabbimizin rahmetine ve mağfiretine nail olması adına Müslümanların önüne açılmış bir fırsat kapısı olduğunu unutmayalım. Kurtuluş, af ve arınma gibi anlamlara gelen bu mübarek gecenin bize sunduğu manevi iklimde dualar, tövbe istiğfarlar ve yakarışlarla beratımızı almamızın ancak, Kur’an’ı anlamakla, yaşamakla, Sevgili Peygamberimiz (sav)’in bizlere miras bırakmış olduğu sünnetini hayatımıza yansıtmakla mümkün olacağını hatırımızdan çıkarmayalım.

KADINLAR İÇİN ÖZEL KANDİL PROGRAMI

Bu gece yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların bizleri istikamet sahibi yapması temennisiyle tüm hemşerilerimizin ve İslam âleminin Berat kandilini tebrik ediyorum. Hanım kardeşlerimizi 24 Şubat Cumartesi günü saat 11.00’de Prof. Dr. Talat Koçyiğit Camisinde yapılacak olan Kandil Özel Programına; yine her birinizi aile fertlerinizle, evlatlarınızla birlikte aynı gün akşam namazının ardından başlayacak olan başta Ulu Camideki ana programımıza olmak üzere tüm Cami ve Kur’an Kurslarımızda yapacağımız Berat Kandili programlarına davet ediyorum. Kandilimizin bütün Müslümanların tevbe ve dualarının kabulü ile arınma ve affına vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Yüce Rabbimizden beratımızın önünde duran her türlü engeli bertaraf ederek birbirimizin beratına yardımcı olabilmeyi, başta Gazze olmak üzere İslâm coğrafyasında ve dünyanın farklı bölgelerinde akan gözyaşının bir an önce dinmesini, Ramazan-ı şerife barış, huzur ve güven içerisinde kavuşmayı niyaz ediyorum.

Kaynak: Bülten