Türkiye’nin en önemli iki nehrindeki kirlilik korkutucu boyutlara geldi. Neredeyse nehirlerde hiçbir canlı yaşamaz oldu. Bölgenin tarımsal su ihtiyacını karşılayan her iki nehirdeki kirlilik yüzünden tarım ürünleri de yetişmez oldu. Yetişenlerde kurtlu ve yenmeyecek derecede kanserojen maddeler içeriyor.

Ne yazık ki Uşak, Türkiye’nin en önemli her iki nehrini de en çok kirleten aktörlerin başında gelmekte. İşin daha da enteresanı Büyük Menderes Nehrini en çok kirleten kurum Uşak Belediyesi oldu.

Ege Bölgesi

Gediz Nehri’ndeki en çok kirlilik Tekstil OSB’nin arıtmalarının olduğu bölgede yaşanıyor

Gediz Nehri’nin kirliğini çarpıcı bir şekilde ortaya konan gördüğünüz video ve fotoğraf görüntüleri Uşak Tekstil OSB’nin atık sularını bıraktığı Güre köyüne bağlı Kemaller Mahallesinde kirlilikten rahatsız olan vatandaşlar çekerek internet sitemize göndermiş.

Gediz 1

Fotoğrafta gördüğünüz ölü balıklar sizi yanıltmasın. Bu balıklar, yukarı köylerde göletlerde balık yetiştiren vatandaşlarının göletinden taşan sularla Gediz Nehri’ne gelen ve burada kirlilikten can veren balıklar.

Gediz 2

Bir zamanlar bolluk ve bereketin kaynağı olan Gediz Nehri’nde artık ne balık yaşıyor ne de kurbağa…
Kemaller Mahallesi sakinleri kötü kokudan da çok rahatsız. Kirliğin nedeni olarak Uşak Tekstil OSB’nin atık sularını arıtmadan Gediz Nehri’nde deşarj etmesini gösteriyorlar.

Gediz 3

Görüştüğümüz köylüler; “İlk yıllarda arıtma iyi kötü çalışıyordu. Arıtma tesisinin masrafı çok olduğu için Şimdi pis sular hiç arıtılmadan nehre bırakılıyor. Gediz Nehri her geçen gün yok oluyor. Tarım ürünlerimiz yenmez halde. Zaten toprak zehirlendiği için tarım ürünü de yetişmez oldu” şeklinde yakındılar.

Gediz 4

Uşak’ta hayvan pazarı açılış saatleri değişti Uşak’ta hayvan pazarı açılış saatleri değişti

Büyük Menderes Nehri de başta Uşak Belediyesi tarafından kirletiliyor

Uşak, sadece kuzeyinden geçen Gediz Nehri’ni kirletmekle kalmıyor. Güneyinden geçen Büyük Menderes Nehri’nde yaşanan kirliliğin de baş rol oyuncularından birisi konumuna düşüyor.

B. Menderes 4

Uşak Belediyesi Yavu köyünde 2009 yılında evsel atıkların Dokuzsele Deresine bırakılmasını önlemek için 6 milyon TL’ye günlük 20 bin metreküp kapasiteli ultarviyole sistemli atıksu arıtma tesisi yaptırmıştı.

Ancak Uşak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından hazırlanan bir rapora göre; 2023 yılında Uşak Belediyesi hudutları içerisinde yaşayan kişi sayısı; 235 bin 575   kişi olurken günlük atık su seviyesi 15 kat artarak 35 bin 336 metreküpe yükseldi. Bu durumda Uşak Belediyesinin evsel atık tesisi tamamen devre dışı kaldı.

Her seçim önü kapasite artırma çalışması yapılacağı vaat edilmesine rağmen yapılmadı ve Uşak Belediyesi, Dokuzsele çayı vasıtasıyla Büyük Menderes ve Ege Denizinin en büyük kirleticisi konumuna düştü.

B. Menderes 1

Tabi Dokuzsele Deresini kirleten sadece Uşak Belediyesi değil, civar köylerden gelen evsel atıklar, deterjan atıkları, Sarayaltı Mahallesinde bulunan ve atık sularını yine Dokuzsele Deresine bırakan fabrikalar, Uşak’ın güney yönünde Büyük Menderes ve Ege Denizini kirleten diğer aktörler oldu.

B. Menderes 2

Banaz çayı çevresinde bulunan ilçe, belde belediyelerinin ve köylerin atık sularını da unutmamak gerekiyor. Bir de biraz ileride Uşak Deri ve Karma OSB’nin Dokuzsele Deresine bıraktığı atıklar var.

B. Menderes 3

Muhabir: SALİH KILINÇ