Uşak Seramik Sanayi A.Ş. 2023 yılına ait 1 Temmuz’da icra edilmesi planlı Genel Kurul Toplantısı, çıkan olayalar nedeniyle gözlemciler tarafından tutanak tutularak ertelenmişti.

Banaz yolu üzerinde bulunan ve yılda 13 milyon metrekare duvar ve yer karosu üreten aynı zamanda 405 kişinin çalıştığı Uşak Seramik Sanayi A.Ş.’nin fabrika binasında 1 Temmuz tarihinde saat 09.30’da  yapılacağı önceden duyurulmuştu. Ancak, genel kurul, şirket yönetim kurulunun internet hatlarında sorun olduğu gerekesiyle hazurun listesini hazırlayamadığını bildirmesi, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK)’na giriş yapılamadığından pay sahipleri listesini alamadığını beyan etmesi gibi sorunlar yüzünden başlayamamıştı.

Bunun üzerine genel kurul için salonda gözlemci olarak bulunan resmi yetkiler, “Fiziki müdahaleden dolayı genel kurulun ertelendiğine dair bir tutanak hazırlayarak imza altına almışlardı.

Usak Seramik Kavga 1-1

Olaylı genel kurulu sonrası, Uşak Seramik Sanayi A.Ş’nin hisselerinin tavan yapması, borsa camiasında bu olay; “Takeover”, yani borsada yapılan hisse alımlarıyla şirket yönetimini ele geçirme olarak tanımlandı.

Uşak Valisi Ergün'ün Ahilik Haftası Mesajı Uşak Valisi Ergün'ün Ahilik Haftası Mesajı

Usak Seramik Kavga 2-1

Uşak Seramik AŞ’de yaşanan süreç; borsada çok takip edilen “Patronların Dünyası” adlı İnternet Sitesinde dün şu şekilde haberleştirildi:

Borsa camiası Uşak Seramik’te yaşananları takip etmeye devam ediyor...

Son günlerde borsa camiası Uşak Seramik’te yaşananları heyecanla takip ediyor. Geçen hafta Uşak Seramik’te yaşanan iktidar kavgasını yazmıştık. Kısaca yaşananları hatırlayalım… 2004 yılında Tanışlar Grup bünyesine katılan Uşak Seramik’te sermayenin yüzde 18.63’ü Tanışlar Yapı’nın. Geri kalan hisseler borsada işlem görüyor ve şirkette yönetimi belirleyebilen imtiyazlı hisse yok. Yani en fazla hisseye sahip olan yönetime de sahip oluyor.

Çiğdem Meto ve onunla hareket eden yatırımcılar, borsadan topladıkları hisselerin sermayeye oranının çoğunluğa eriştiğini şirketin genel kurulunda açıklıyor. Bunun ardında genel kurul karışıyor ve tehir ediliyor. Uşak Seramik hisseleri geçen hafta her gün tavan oldu ve 1 haftada yüzde 70 değer kazandı. Hisselerde son 1 yılda yaşanan yükseliş ise yüzde 400’ü aştı. Uşak Seramik hisselerinde yaşananlar borsa tabiriyle takeover. Yani borsada yapılan hisse alımlarıyla şirket yönetimini ele geçirme.

GEÇMİŞTE YAŞANAN TAKEOVER’LAR

Borsada ilk takeover operasyonuna ünlü borsacı Nasrullah Ayan imza atmıştı. Nasrullah Ayan, borsadan topladığı hisseler ile Çelik Halat’ın yönetimini ele geçirmişti.

Yine Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk de borsada yaptığı hisse alımlarıyla Van Et, Atlas ve Avrasya Yatırım Ortaklığı’nda çoğunluğa sahip olmuştu. Geçmişte en büyük takeover operasyonlarından biri de Deva Holding hisselerinde yaşanmıştı. Bahama merkezli yatırım fonu Global Equities Management (GEM) borsada topladığı hisseler sonrasında büyük bir mücadeleye girişmişti. Şirketin eski sahipleri GEM’in yönetimi ele geçirmemesi için başka bir yabancı fon ile anlaşmış ancak o fon hisseler için gerekli finansman için bankalarla anlaşamayınca şirketin yönetimi GEM’e geçmişti.

HEPSİNİN ORTAK ÖZELLİĞİ…

Tüm bu hisselerin ortak özelliği, şirket sermayesinin büyük bölümünün halka açık olması, imtiyazlı hissenin bulunmaması ve şirket yönetiminin sermayenin yüzde 50+1’inden fazlasına sahip olmaması. Böyle bir sermaye yapısına sahip halka açık her şirket, takeover riski ile karşı karşıya kalabilir. Yani Uşak Seramik’te yaşanan takeover kavgası borsa tarihinde ne ilk ne de son olacak.

https://www.yesilsivasligazetesi.com/usak-seramik-genel-kurulunda-kan-govdeyi-goturdu

https://www.yesilsivasligazetesi.com/olayli-genel-kurul-icin-usak-seramik-asden-aciklama

Muhabir: SALİH KILINÇ