Yazı dizimizin özellikle UMPAŞ Holding ve Seranova Seramik Fabrikası hakkındaki bölümü siz değerli okurlarımızdan büyük bir ilgi gördü. Konuyla çok yakından ilgilenen bir kaynağımız, bize Seranova Seramik Fabrikasının son durumu hakkında bazı bilgiler aktardı. Bizde bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedik. İşte son durum:
ORTAKLAR HİLMİ ALPER’DEN YENİDEN BAŞA GEÇMESİNİ İSTEDİ
Okurumuzun bize aktardığı bilgilere göre; bundan dört ay önce ortakların büyük bir çoğunluğu, fabrika ve holdingi kurtarmak için çırpınan son yönetici Hilmi Alper’e “işin başına geçip şirketi kurtarmasını ve yeni bir yönetim oluşturmasını” istediler.
Alper’de karşılık olarak; “İş işten geçti; bundan sonra acı sonu bekleyin” dedi. Nitekim öyle de oldu.
Şimdi yine biraz gerilere gidelim. 2018 yılı aralık ayına dönelim. O tarihte yapılan tartışmalı bir genel kurulu sonrası Hilmi Alper’in yerine Enver Dağdagül holding yönetim kurulu başkanı olur.
Dağdagül’ün başkanlığı döneminde pandemi süreci başlar. İtalya ve İspanya’daki seramik fabrikaları üretimi durdurduğu için Avrupa ülkeleri ve ABD Türk seramik fabrikalarına yönelir. Avrupa’ya ve ABD’ye seramik yetiştiremeyen Türk fabrikaları, Uşaklı tabiriyle deli para kazanır. Bir fabrika hariç. O da Uşak’ta üretim yapan Seranova Seramik Fabrikası’dır.
Çünkü; koskoca holding bakkal yönetilir gibi yönetilmeye başlanmış, doğalgaz parası yatmadığı için OSB yönetimi doğalgazını kesmiş, üretim yapamaz hale gelmiştir. Bilançoları düzgün bildirmediği için SPK tarafından cezalara çarptırılmış ve borsadan tahtası da kaldırılmıştır. Yaklaşık 2 yıl süren pandemi sürecinde fabrika bir tek yer ya da duvar karosu üretemediği için kapalı kalmıştır.
Bu arada İzmir Menemen ilçesinde bulunan arsalar, şirketin Mardin bayisine olan 21 milyon TL borç için ona kaptırılır. OSB girişinde holdinge ait İzmir asfaltına cephe 132 dönüm araziye de 40 milyon TL doğalgaz borcu yüzünden Uşak Tekstil OSB tarafından 16 milyon TL değer biçilerek el konur ve 20 milyon TL’ye Çekçek ailesine satılır. Holdingin mal varlığı artık kapanın elinde kalmaya başlamıştır.
UMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Enver Dağdagül, seramik fabrikasını Mardinli bir gruba kiralar. Bu grupla para yüzünden anlaşmazlığa düşer. Mardinli şirket, yine tartışmalı bir genel kurulla Dağdagül’ü yönetimden uzaklaştırır ve holding yönetimini ele geçirir.
Bu grup, bir müddet fabrikayı taşıma doğalgazla falan çalıştırmaya çalışır. Haliyle başarılı olamaz. Üretim tamamen durur, makineler hurda fiyatına satışa çıkarılır ve fabrikanın içi boşaltılır.
Seranova’nın içini boşaltılsa da fabrikanın 400 dönüm OSB arazisine paha biçilemiyor. Bu da hereksin iştahını karşılıyor. Holdingin mal varlığı yiye yiye bir türlü bitmiyor. Adapazarı, Ankara, İstanbul, Türkiye’nin birçok yerinde ev ve arsaları olduğu zaten biliniyor.
Şu anda holdingin özellikle kamuya olan borçları Mardinli şirket tarafından yapılandırılarak ödeniyor ve bu şirket üzerine temlik ediliyor. Şirket holdingden sürekli alacaklı konumuna gelmiş durumda.
Bunlar çok acı ama holdingin sonunu getiren olaylar…
UMPAŞ Holding, sürekli ah alarak büyümüş bir oluşum. İslami motiflerle ortaya çıkmış, kendilerine güvenip aldığı emekli işçi veya memur ikramiyesiyle, arabasını, eşinin bileziğini veya evini satarak hisse alıp 5 kuruş geri almayan mazlum insanların, daha doğrusu son 30 yılın Türkiye’sinde başkalarının emeğini sömürerek nasıl kazanç sağlandığının bir öyküsüdür.
Bu öykünün mutlu bir şekilde süremsi için ortakların Şubat ayındaki Genel Kurulda şirkete sahip çıkmalarını ve işletmeyi yeniden ayağa kaldırabilecek yeni bir yatırımcıya destek olmaları gerkiyor.
SON OLARAK….
Size bomba bir haber vereyim mi? UMPAŞ Holding Genel Kurulu şubat ayı içerisinde yapılıyor.
Yiye yiye tüketemedikleri mal varlığının üstüne konmak isteyenler tabi ki bu genel kurulda yine dişlerini gösterecekler. Ancak buradan belki de ilk kez duyacağınız bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu genel kurulda holding yönetim kurulunu ele geçirmek için çok önemli bir şirket ve temsilcisi hisse toplamaya başlamıştı. Ancak, UMPAŞ Holding’in borsa da tahtası olmadığı için hisse toplam işlemi de tamamlanamadı.
Bu isim; Türk sermaik sanayisinde tanınmış bir isim.
Holding yönetimi için talip olan bir diğer ismin de Erkan Çuhadar olduğu söyleniyor.