Uşak Tarım ve Orman İl Müdürü Serkan Bilir ve Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Murat Erdem Göğem köyünde düzenlenen toplantıda; üreticilere tarımsal konularda ve tarımsal üretim planlaması konusunu anlattılar.

Daha sonra köylülerin soru ve cevaplarını cevaplandırarak görüş alışverişinde bulundular.

Adsız Tasarım (35)-4

Tarımsal Üretim Planlaması nedir?

​Tarım ve Orman Bakanlığı; “Tarımsal üretim Planlaması hakkında şu açıklmalarda bulundu:

 Ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan yaşanan gelişmeler ile küresel iklim değişikliği ve su kısıtı tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilemektedir. Diğer taraftan artan nüfus ve gelir seviyesi ile kentleşme sonucunda gıdaya olan talep artışı, doğal kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasına imkân sağlayacak planlamaları zorunlu hale getirmektedir.

Bununla birlikte yaşanan pandemiyle gıda milliyetçiliğinin öne çıkması, coğrafyamıza komşu alanlardaki savaşlar, gıda güvencesi ve güvenliğini temin etmek için tarımsal üretim planlamasının önemini daha da arttırmıştır.

Bu çerçevede Anayasanın 45 inci maddesinde belirtilen “tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak" amacıyla Tarım Kanununda yapılan değişiklikle tarımsal üretimin planlanmasında Bakanlığımız yetkili kılınmıştır.

Tarım Kanunu'nun 7 nci maddesinde yapılan bu değişikliğe istinaden de üretim planlamasına yönelik usul ve esasları düzenlemek amacıyla bir taslak mevzuat hazırlanmış olup on bölgede istişare ve değerlendirme toplantıları yapılmıştır. Tüm sektör paydaşları ve teşkilatımızın ilgili birimlerinden uzmanların katılımıyla nihai hale getirilen "Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik" 14 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

İkinci el araç alışverişinde yeni dönem başlıyor İkinci el araç alışverişinde yeni dönem başlıyor

Düzenlemeyle ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak tarım havzası veya işletme bazında hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek ürün fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi beklenmektedir. Stratejik ürünlerin, en uygun yerde üretilmesi/yetiştirilmesiyle birlikte, kaynak kullanımında optimizasyon, verimlilik ve tarımsal hasılada artış sağlanması,  hasat döneminde üreticilerimizin pazarlama sorunu yaşamalarının önüne geçilmesi, refah düzeylerinin yükselmesine katkı sağlanması ve iklim değişikliği dikkate alınarak doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı temin edilerek suyu merkeze alan bir üretim planlaması amaçlanmıştır. Böylece üreticimizi koruyup güçlendirirken, tüketicimizin de artan refahtan pay almasını sağlayacağız.

Planlama kapsamında üreticilerimizin e-Devlet üzerinden veya Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerinden Çiftçi Kayıt Sistemi, TÜRKVET, Su Ürünleri Bilgi Sistemine başvurmaları yeterli olacaktır.

Uzun yıllardır dile getirilen, tüm paydaşların mutabık olduğu devrim niteliğindeki tarımsal üretim planlamasının #ÜretiminÜreticininYüzyılı yaklaşımıyla yola çıktığımız TÜRKİYE YÜZYILINDA hayata geçirilmesi için ilk adımları atıyoruz.

Kanun değişikliği ve Yönetmeliğin hazırlanması aşamasında katkı sağlayan, emek veren, değerli fikirlerini bizimle paylaşan tüm sivil toplum kuruluşlarına, sektör paydaşlarına ve il/ilçe teşkilatlarımızdaki değerli mesai arkadaşlarımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. 

Muhabir: SALİH KILINÇ